1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom`un karı % 41 düştü

Gazprom`un karı % 41 düştü

Enerji Günlüğü - Gazprom'un geliri 2014 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı döneminde göre % 7 artmasına rağmen, karı %41 azaldı.Rus enerji...

Gazprom`un karı % 41 düştü

Enerji Günlüğü - Gazprom'un geliri 2014 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı döneminde göre % 7 artmasına rağmen, karı %41 azaldı.

Rus enerji devi Gazprom'dan yapılan açıklamada, karlılığı olumsuz etkileyen döviz ve Ukrayna’ya doğalgaz unsurlarına rağmen, şirketin güçlü konumunu sürdürdüğü ve net karının bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 41 gerileyerek 6,19 milyar dolar olduğu belirtildi.

Şirketin gelirleri ise aynı dönemde 1,56 trilyon ruble ile geçen yılki 1,46 trilyon rublenin üzerine çıktı. Gelirde yaşanan yüzde 7 artışa rağmen kardaki düşüş beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

AVRUPA’YA İHRACAT ARTTI

Açıklamada, şirketin Avrupa’ya yönelik doğalgaz ihracatının arttığı belirtildi. Buna göre, yılın ilk çeyreğinde Avrupa’ya doğalgaz satışı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artarak 46.7 milyar metreküp olarak gerçekleşti. Net küresel satışlar ise yüzde 4 oranında düşerek 147.5 milyar metreküp oldu.

Doğalgaz hacim ve fiyatındaki artışın yanı sıra petrol ürünlerindeki ve elektrik üretimindeki artış sayesinde ciro yıllık bazda %6,7 artarak 44,6 milyar dolar oldu.

SERBEST NAKİT AKIŞINDA REKOR

2014 1. çeyreğinde kış aylarındaki satış artışları, petrol ve petrol ürünü gelirlerindeki yükseliş, rublenin dolar karşısında %7 değer kaybı ve operasyonel sermaye yönetiminde sağlanan başarı sayesinde şirket, 8,3 milyar dolar gibi rekor düzeyde serbest nakit akışı sağladı. Gazprom’un 2014 1. Çeyrek serbest nakit akışı ruble cinsinden şirket tarihindeki en yüksek, dolar cinsinden ise 2010 1. Çeyreğinden bu yana en yüksek düzeyinde gerçekleşti.

BORÇ AZALDI

Açıklamaya göre, net şirket borcu yılın ilk çeyreğinde %13 düşerek 27,2 milyar dolar düzeyine indi. Toplam borç ise %6,9 artarak 54 milyar dolar düzeyine çıktı. Şirketin nakit konumunda %39 artış gözlendi.

Önceki ve Sonraki Haberler