1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Göğüş: Lisanssızda devir yasağı erken geldi

Göğüş: Lisanssızda devir yasağı erken geldi

Juwi Türkiye Genel Müdürü Korhan Göğüş, lisanssız güneş enerji santrali (GES) projelerinde hisse devri yasağının erken geldiğini söyledi.

Göğüş: Lisanssızda devir yasağı erken geldi

Enerji Günlüğü - Juwi Türkiye Genel Müdürü Korhan Göğüş, lisanssız güneş enerji santrali (GES) projelerinde hisse devri yasağının erken geldiğini savundu. 

Alman yenilenebilir enerji oyuncusu Juwi, özellikle güneş enerjisi yatırımları alanında ciddi fırsatlar sunduğu tespitiyle Türkiye’ye geldi. Juwi Türkiye Genel Müdürü Korhan Göğüş, Juwi’nin GES pazarında doygunluğa ulaşılan Almanya’da rüzgar projelerine yoğunlaştığını belirterek Türkiye’de ise ciddi bir büyüme beklentisi nedeniyle solar sektöründe faaliyet gösterdiklerini anlattı. 

AVRUPA YAVAŞLADI, TR’DE BÜYÜYECEK

Yenilenebilir enerjinin tüm dünyada siyasi destekle büyüyen bir sektör olduğunu ifade eden Korhan Göğüş, “Almanya’da yüksek teşvik vardı. Her şey toz pembe iken çok yüksek alım garantileri ve desteklerle Almanya aldı başını gitti. 2008-2012 arası yükseliş dönemiydi. Ama 2012’den sonra, yani yüksek fiyat alım garantileri aşağı çekilip pazar doygunluğa ulaşınca Avrupa’da güneş pazarı daralmaya başladı. Juwi olarak Avrupa’da daha çok rüzgar projesi geliştirmeye yoğunlaşmış durumdayız. Türkiye’de ise güneşte büyüme beklendiği için buraya odaklanıyoruz. 

COĞRAFİ KONUMUM AVANTAJI

Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik bir teşvik sistemi bulunduğunu hatırlatan Göğüş, “Şu anda bunun ne kadar devam etmesi gerektiği ya da devam edip etmemesi tartışılıyor. İşin bu tarafı tamamen siyasi iradenin yaklaşımıyla ilgili. Ama biz coğrafya olarak çok iyi bir konumdayız. Güneşlenme oranımız yüksek. Avrupa ile karşılaştırdığımızda, örneğin Almanya’nın 1.5 katı bir yıllık güneşlenme süresi var” dedi. 

İYİ PROJE GELİŞTİRMELİYİZ

Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelini çok iyi değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Göğüş “İyi proje geliştirmek lazım. İlle enerji projesi yapacağım diye olmadık yerde tesis kurmaya kalkışmamak lazım. Şebekeye yakınlık uzaklık vesaire önemli” diye konuştu. 

LİSANSSIZLARDA DEĞİŞİKLİK ERKEN

Korhan Göğüş Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde yapılan son değişikliklerle lisanssız projelerde el değiştirmelerin yasaklandığını, öz tüketim şartı getirildiğini hatırlatarak şöyle konuştu: 

“Bunlar orta ve uzun vadede yapılması gereken düzenlemeler olsa bile, bu kadar erken kesilmemeliydi. Bu değişiklik nedeniyle kısmen bir yavaşlama bekliyoruz. Bundan böyle özellikle lisanslı güneş yatırımlarında çok büyük projelere gidilmesi lazım.” 

İKİ PARTİ HALİNDE 18.5 MW GES

Juwi’nin Türkiye’de sektöre iki grup lisanssız GES projesinin kurulumunu üstlenerek başladığını kaydeden Korhan Göğüş, “Koyuncu Şirketler Grubu’nun Konya ve Nevşehir’deki 18.5 MW’lik güneş enerjisi yatırımlarının kurulumunu üstlendik. İki projenin yatırım maliyeti yaklaşık 23.5 milyon dolar olacak. Kurulacak GES’ler yılda yaklaşık 31 milyon kWh elektrik üretecek” dedi. 

GARANTİ İÇİN PROJELERDE REVİZYON

Çağrı mektupları alınmış projelerden Konya’dakilerin bağlantı anlaşmasının da bulunduğunu kaydeden Göğüş “Her ikisinin de mimari projeleri bitti. Yatırımcılara performans ve benzeri konularda uzun vadeli garantileri verebilmek için projelerde TEDAŞ onay aşamalarında bazı değişiklikler yapacağız. TEDAŞ onayı alınır alınmaz inşaata başlama talimatı gelecek” diye konuştu. 

150 GÜNDE BİTİRİRİZ, YENİ PROJELER YOLDA

Projeleri genellikle 150 gün içinde bitirdiklerini belirten Korhan Göğüş, Konya projesinin Ağustos’ta başlayıp yıl sonundan önce bitirilebileceğini Nevşehir’de ise Eylül’de başlayıp, 180 gün sonra teslim edebileceklerini anlattı. Göğüş, bunu daha erkene alabilmek için çalıştıklarını, Haziran başında başlayabilirlerse her iki projenin de bu yıl bitmeden devreye alınabileceğini ifade etti. Korhan Göğüş, “Biz Türkiye’de yeni projeler peşindeyiz. 60 MW’lik proje değerlendirme sürecinde” diye konuştu. 

TERCİHİMİZ MERKEZİ İNVERTÖR 

Juwi olarak Türkiye’deki projeleri genelde merkezi invertörle yapmak istediklerini de ifade eden Göğüş, “Bize sorulursa biz bunu öneriyoruz. Çünkü 20 yıllık tecrübe sonunda merkezi invertörün daha iyi olduğunu düşünüyoruz” dedi. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler