1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Görüntülü teyit Enerjisa’da iş kazalarını yüzde 40 azalttı

Görüntülü teyit Enerjisa’da iş kazalarını yüzde 40 azalttı

Enerjisa Enerji, geliştirdiği görüntülü teyit sistemi sayesinde arıza, iş kazalarını yüzde 40 oranında azaltmayı başardı.

Görüntülü teyit Enerjisa’da iş kazalarını yüzde 40 azalttı

Enerji Günlüğü - Enerjisa Enerji, geliştirdiği görüntülü teyit sistemi sayesinde arıza, iş kazalarını yüzde 40 oranında azaltmayı başardı.

Sabancı Holding ve E.ON’un çoğunluk hisselerine sahip olduğu elektrik dağıtım ve perakende satış şirketi Enerjisa Enerji, elektrik dağıtımında arıza, bakım ve onarım çalışmaları gibi operasyonların daha güvenli gerçekleştirilmesi amacıyla Görüntülü Teyit Sistemi geliştirdi. Sistem dünyada ilk kez Enerjisa dağıtım şirketleri Başkent EDAŞ, AYEDAŞ ve Toroslar EDAŞ tarafından sahada aktif şekilde kullanıldı. Görüntülü Teyit Sistemi sayesinde, Enerjisa Enerji’nin dağıtım bölgelerinde yaşanan kritik kaza sayısı 2019 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 40 azaldı.

GÜNDE ORTALAMA 1500 İŞ EMRİ

Enerjisa Enerji ekipleri, Görüntülü Teyit Sistemi’nden her gün ortalama 1.500 adet alçak ve yüksek gerilim iş emrini yerine getirirken yararlanıyor. Sahadaki ekipler Görüntülü Teyit Sistemi sayesinde, enerji verme/kesme, dokunmadan önce enerji kontrolü sağlama ve yüksekte çalışma gibi kritik işlemlerin kontrolü gerçek zamanlı bir şekilde gerçekleştiriyor.

TOPLAM 4500 KULLANICISI VAR

Toplamda 4 bin 500 kullanıcıya sahip sistem, mevcutta sesli iletişim aracı olarak kullanılan bas-konuş cihazları üzerinden, gerçek zamanlı olarak operasyon merkezlerine bağlanılıp, kritik işlem görüntülerinin izlenmesi ve kaydedilmesini sağlıyor. Aynı zamanda, aktarılan videolar sistematik bir şekilde takip edilebiliyor.

SİSTEME ÖZEL ALTYAPI EKİPMANLARI

Görüntülü teyit verme ve kayıt süreci için tüm saha operatörleri akıllı bas-konuş görüntülü iletişim cihazları kullanıyor. Operasyon merkezleri ise sistem için gerekli bilgisayar ve monitörlerle donatıldı. Sahadaki ve operasyon merkezlerindeki internet hızları sürecin daha sağlıklı işletilmesi için artırıldı. Sürecin doğru uygulanması için talimat ve prosedürler hazırlanarak yayınlandı. Eğitimler verilip, yazılım ve uygulamalar geliştirilerek tüm bölgelerde yaygınlaştırıldı.

YILDA 750 BİN VİDEO KAYDI

Görüntülü teyit verme ve kayıt süreçleri hâlihazırda Enerjisa Dağıtım Şirketleri AYEDAŞ, Başkent EDAŞ ve Toroslar EDAŞ’ta operasyon merkezlerinden takip ediliyor. 2019 yılı itibariyle toplamda yaklaşık 750.000 video kaydı alınarak denetimler gerçekleştirildi. Değerlendirmeler teyit verilmesi gereken işlemler için gerçek zamanlı; video kaydı ile ilerlenmesi gereken işlemler için işlem sonrasında yapılabiliyor. Sahadaki arıza, onarım, bakım ve diğer tüm faaliyetler standardize edilip, bölgeler arası farklılıklar ortadan kaldırılıyor ve bölgelerdeki doğru davranış ve uygulamalar yaygınlaştırılıyor.

murat-pinar-enerjisa-enerji-ceo.jpg

PINAR: BAŞARI BİZİ MOTİVE ETTİ

Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, çok tehlikeli olarak sınıflandırılan elektrik dağıtım sektöründe iş sağlığı ve iş güvenliği (İSG) tedbirlerini öncelik sıralamasında en başa koyduklarını ve uyguladıklarını söyledi. İnsan faktöründen kaynaklanabilecek öngörülemeyen tehlikeleri de geliştirdikleri teknoloji ve standartlarla, riskleri henüz oluşmadan yok etmeyi amaçladıklarını belirten Pınar “İşte Görüntülü Teyit Sistemi’ni bunun için geliştirdik. Bir yılda kritik kaza sayısını yüzde 40 azaltmayı başarmak, sıfır kaza hedefimize ulaşmada yolunda hepimizi motive etti. Ancak, rehavete kapılmayacağız ve bizi gerçek anlamda hayata bağlayan İSG kuralları çerçevesinde ve teknolojinin tüm imkânlarıyla çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

10 BİN ÇALIŞAN, 21 MİLYON MÜŞTERİ

Enerjisa Enerji, Türkiye’de 10 binden fazla çalışanıyla, üç ayrı bölgedeki 21 milyondan fazla müşterinin elektrik dağıtım ve perakende satışından sorumlu. Şirnket, İstanbul Anadolu Yakası, Ankara, Bartın, Çankırı, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Zonguldak, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Mersin, Kilis ve Hatay’da verdiği hizmetleri geliştirmek amacıyla Ar-Ge çalışmalarına da devam ediyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler