1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneş 2025 sonrası doğalgaza rakip olacak

Güneş 2025 sonrası doğalgaza rakip olacak

Enerji Günlüğü - 2025 yılına kadar güneş elektriğinin doğal gaza karşı rekabet gücünün artacağı ve üretim maliyetleri arasındaki farkın...

Güneş 2025 sonrası doğalgaza rakip olacak

Enerji Günlüğü - 2025 yılına kadar güneş elektriğinin doğal gaza karşı rekabet gücünün artacağı ve üretim maliyetleri arasındaki farkın 0.02 dolara gerileyeceği öngörülüyor.

Araştırma ve danışmanlık kuruluşu Lux Research tarafından yayınlanan ve ince filmli güneş panelleri teknolojilerindeki gelişmeler, doğalgaz fiyatlarında görülecek artışlar ve kaya gazı alanında yaşanabilecek gelişmelere dayandırılarak yapılan bir çalışmaya göre büyük ölçekli güneş elektriği santralleri ile doğalgaz santralleri arasındaki elektrik üretim maliyeti farkı dünyanın bazı bölgelerinde 2020, Rusya ve Grönland hariç olmak üzere diğer bölgelerde ise 2025 yılına kadar kilovat-saat başına 0.02 dolar seviyesine gerileyecek.

ARAŞTIRMA KRİTERLERİ

Çalışmada ince filmli güneş panelleri teknolojileri alanında görülecek ilerlemelerin 2030 yılına kadar bu alandaki sistem fiyatlarının yüzde 39 oranında gerilemesine neden olabileceği ifade ediliyor.

Doğal gaz fiyatları ise 2025 yılına kadar 4.90/MMBtu ila 9.30/MMBtu doları arasında değişebilecek ama büyük olasılıkla 7.60/MMBtu doların üzerinde olabileceği belirtiliyor. Avrupa’da kaya gazı çalışmalarına yönelik düzenlemeler ve Güney Amerika’daki yüksek maliyetlerin ise bu alandaki ilerlemeleri yavaşlatabileceği öngörülüyor. 

Çeviri-Derleme: Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler