1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneş enerjisi yıllarca saklanabilecek

Güneş enerjisi yıllarca saklanabilecek

İsveçli araştırmacılar, güneşten gelen ısıyı hapseden ve yıllarca saklayabilen molekül ile güneş enerjisini toplayarak ısı yayan bir kaplama ürün yarattılar.

Güneş enerjisi yıllarca saklanabilecek

Enerji Günlüğü - İsveçli araştırmacılar, güneşten gelen ısıyı hapseden ve yıllarca saklayabilen molekül ile güneş enerjisini toplayarak ısı yayan bir kaplama ürün yarattılar.

İklim değişikliğini moleküler termal güneş sistemleriyle çözmeye çalışan İsveç Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nden araştırma grubu, güneş ışınlarının sağladığı enerji yakalandıktan onlarca yıl sonra bile talep üzerine ısıya dönüştürülebilecek önemli bir buluşa imza attı. Bloomberg’in haberine göre, araştırmacı Kasper Moth-Poulsen liderliğindeki ekip, enerjiyi tutan bir molekül sayesinde en azından ısıtma konusunda geleneksel bataryalardan daha iyi performans göstermeyi vadeden bir depolama sistemi yarattı. Ekibin buluşları arasında pencerelerle tekstil ürünlerinde kullanılabilecek, enerji depolayan bir laminat kaplama yer alıyor. 

DEPOLAMA SİSTEMİ LİTYUM-İYON PİLLERDEN DAHA UZUN ÖMÜRLÜ

Araştırmacıların neredeyse 10 yıl ve 2,5 milyon dolar harcayarak oluşturdukları depolama sistemi, karbon, hidrojen ve azottan oluşan bir sıvı molekülle başlıyor. Molekül, güneş ışığına temas edince güneşin enerjisini çekiyor ve bir katalizör, ısı olarak salıverilmesini tetikleyene kadar tutuyor.  Profesör Moth-Poulsen, bu ünitenin, 5 ila 10 yıllık ömrü olan tipik lityum-iyon pillerden daha uzun süre dayanabileceğini söylüyor.

ŞEFFAF KAPLAMA ÜRÜN ELEKTRİK TÜKETİMİNİ AZALTACAK

Ekibin geliştirdiği bir diğer ürün ise evlerin pencerelerine, hareketli araçlara ve hatta giysilere uygulanabilen şeffaf bir kaplama. Bu kaplama, güneş enerjisini topluyor ve ısı yayıyor. Bu nedenle ısıtma alanları için gereken elektrik miktarını azaltıyor ve karbon emisyonunu engelliyor. Moth-Poulsen, bu teknolojiyi tanıtmak için kampüsün bütün bir binasını onunla kapladı. Moth-Poulsen, başlangıç için ideal kullanım alanlarının görece küçük alanlar olduğunu belirtiyor. Isıtmanın yanında sistemin geliştirilmesi halinde elektrik üretme potansiyeli de bulunuyor. 

Ekibin yeterli sermaye veya yatırımcı bulması halinde depolama ünitesinin 6 yıl içinde, kaplama ürünün ise üç yıl içinde piyasaya çıkabileceği kaydediliyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler