1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneş enerjisine özel yeni bir yasa çıkarılmalı

Güneş enerjisine özel yeni bir yasa çıkarılmalı

Enerji Günlüğü - (Güneş Enerjisinin Önünü Açacak 21 Öneri - 12 / Ateş Uğurel) Mevzuat değişiklikleri, yeni yönetmelik ve tebliğler sektör temsilcileriyle...

Güneş enerjisine özel yeni bir yasa çıkarılmalı

Enerji Günlüğü - (Güneş Enerjisinin Önünü Açacak 21 Öneri - 12 / Ateş Uğurel) Mevzuat değişiklikleri, yeni yönetmelik ve tebliğler sektör temsilcileriyle hazırlanmalı. Güneş enerjisi için ayrı bir özel yasa ve buna bağlı ikincil mevzuat hazırlanmalı. 

Enerji sektöründeki mevzuat çalışmalarının hazırlanmasında ciddi bir sorun var. Temel yasalar dışındaki tüm yasal mevzuatı (yönetmelikler ve diğerleri) EPDK hazırlıyor, sonra Enerji Bakanlığı'nın ve diğer kurumların kucağına bırakıyor.

Bunun en son örneğini lisanssız elektrik üretimi yönetmeliğinde yaşadık. Sektördeki hiçbir sivil toplum örgütünün, platformun, şirketin önerileri dikkate alınmadı ve yönetmeliği kendi bildikleri gibi çıkarıp sektörün önüne koydular.

Güneş enerjisi konusunda hiçbir tecrübesi olmayan şahısların kaleme aldığı bu metinler, çok büyük sorunlara yol açıyor. Zaten bu kadar öneri yapmamız ve muhtemelen sektördeki arkadaşlarımızın bunun daha 2-3 katı kadar yeni teklif/revizyon getirme istekleri bunun en büyük kanıtıdır.

Örneğin "ikili sözleşme yapmak yasaktır" maddesini kim yazdı? Sebebi nedir? Yüzde 50 öztüketim zorunluluğunu kim, neden kaldırdı? Amaç nedir? Yasada yer alan güneş ölçümü zorunluluğu kimin fikriydi? Bu fikrin sahiplerinin gerekçesi neydi?

Bu metinleri yazan arkadaşlarla bir açık oturumda, sektörün de katılımıyla bir araya gelme şansımız var mı? Belki haklı gerekçeleri var, bunları bilmek hakkımız değil mi?

Bu yönetmelikler ve tebliğler güneş enerjisi sektörünün büyümesi için mi çıkartılıyor, yoksa önünü kesmek ve küçük-büyük yatırımcıya binbir zorluk çıkartarak onları bu işten soğutmak/uzaklaştırmak için mi?

Yasal mevzuatın içeriği "biraz" farklı olsaydı bugün kurulu güç 15-20MW mı olurdu, yoksa Türkiye çoktan GW kulübünün bir üyesi mi olmuştu?

Aslında sık sık belirttiğimiz gibi, güneş enerjisi için tamamen ayrı bir yasa-yönetmelik-tebliğ üçlemesi yaratılmalı. Tüm enerji kaynaklarını tek bir torba yasa-yönetmelik-tebliğ altında toplamak işin doğasına aykırı. Şu anda da görüldüğü gibi, bu anlayış pratikte büyük sorunlara yol açıyor. 

İŞTE GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMLARININ ÖNÜNÜ AÇACAK 21 ÖNERİ! 

Önceki ve Sonraki Haberler