1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Güney Akım Bulgaristan ayağına ÇED onayı

Güney Akım Bulgaristan ayağına ÇED onayı

Enerji Günlüğü - Güney Akım Deniz Boru Hattının Bulgaristan ayağı Çevresel Etki Değerlendirmesi onaylandı.Bulgaristan Çevre ve Su Bakanlığı Güney...

Güney Akım Bulgaristan ayağına ÇED onayı

Enerji Günlüğü - Güney Akım Deniz Boru Hattının Bulgaristan ayağı Çevresel Etki Değerlendirmesi onaylandı.

Bulgaristan Çevre ve Su Bakanlığı Güney Akım Deniz Boru Hattı yatırım teklifi için onaylama belgesini yayımladı. Belge, Yüksek Çevre Uzmanları Konseyi'nin Güney Akım Deniz Boru Hattının Bulgaristan bölümüiçin 24 Ocak 2014 tarihinde verdiği Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuyla ilgili olumlu kararına binaen yayımlandı. ÇED raporu projenin çevreye kayda değer bir etki yaratmayacağı sonucunu ortaya koydu.

South Stream Transport CEO'su Oleg Aksyutin, “çevresel ve toplumsal sorumluluğumuzun bütünüyle bilincinde olarak boru hattının çevreye zarar vermemesi için kılı kırk yaran bir etki değerlendirme süreci gerçekleştirdik. ÇED raporu bu özenimizi açıkça ortaya koymaktadır, çabalarımızın Yüksek Çevre Uzmanları Konseyi'nce takdir edildiğini görmekten mutluyum,” ifadelerini kullandı.

ÇED raporu, Güney Akım Deniz Boru Hattının Bulgaristan bölümününinşa ve işletimi için Bulgar ve uluslararası uzmanların oluşturduğu bir ekip tarafından gerçekleştirilen çevresel, sosyo-ekonomik ve kültürel mirasla ilgili çalışmaların bulgularını içeriyor. Projenin potansiyel etkilerini tanımlayan rapor projenin kayda değer olumsuz etkileri olmaması için South Stream Transport şirketince uygulanacak 200'den fazla koruma önlemine yer veriyor.

HALKTAN GELEN GERİ BİLDİRİMLER DİKKATE ALINDI

Çed raporunun hazırlanması sürecinde South Stream Transport iki ayrı istişare toplantıları turu gerçekleştirdi. 2013 yılının Şubat ayında, çevresel etki değerlendirmesinin kapsamının ve ön sonuçlarının tartışılması için istişare toplantıları düzenlendi. Bu toplantılarda ortaya konan geri bildirimler, 2013 yılı boyunca paydaşlarla gerçekleştirilen istişarelerin geri bildirimleriyle birlikle ÇED raporu hazırlanırken dikkate alındı ve Varna yakınlarındaki Paşa Deresi altından geçecek boru hattının inşasına alternatif bir yöntem kullanılması kararlaştırıldı. Boru hattının sahillin altına gömülmesi yerine 4 boru hattının yeraltından geçirilmesi için dört mikro tünel kullanılması kararı alındı. Tüneller kıyı şeridinde hiçbir inşa ya da kazı faaliyetine yol açmadan ve halkın sahili kullanımına hiçbir şekilde engel olunmadan sahilin yaklaşık yirmi metre altından geçecek.

İstişare toplantılarının ikinci turu 2013 yılının Aralık ayında Varna ve Priseltsi'de (Avren) ÇED raporuyla ilgili halkı bilgilendirme toplantılarıyla gerçekleştirildi. Bu süreçte alınan sorular ve yorumlar belgelenerek yanıtları Çevre ve Su Bakanlığı ile ilgili yerel yönetimlere iletildi. Bu geri bildirimler de Güney Akım Deniz Boru Hattı'nın tasarım ve uygulama sürecinde dikkate alınacaktır.

Bulgaristan Çevre ve Su Bakanlığı'nın kararının ardından, South Stream Transport projenin inşasına 2014 yılının ortalarında başlayabilmek adına gerekli bütün inşaat izinlerini zamanında alabilmek için izin sürecinin diğer aşamalarını da sonuçlandırmayı hedeflemektedir.

GÜNEY AKIM AÇIK DENİZ BORU HATTI

Karadeniz’den geçecek Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı, yeni bir tedarik güzergahı oluşturarak ve ilave taşıma kapasitesi sağlayarak Rusya’dan Orta ve Güneydoğu Avrupa’ya yönelik doğalgaz tedarik güvenliğini artıracak olan Güney Akım Boru Hattı Sistemi’nin deniz üzerinden ilerleyecek kesimidir. Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki Anapa kenti yakınlarından başlayıp Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesinden geçerek Bulgaristan kıyısında Varna kenti yakınlarında karaya çıkacak olan Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı’nın uzunluğu 931 km olarak planlanmaktadır.

Projenin yaklaşık 236 kilometre uzunluğunda olması planlanan Bulgaristan bölümü, Karadeniz’de Türkiye ile Bulgaristan’ın Münhasır Ekonomik Bölgeleri arasındaki sınırdan başlayacak, Bulgaristan’daki kara çıkışına doğru ilerleyecek, daha sonra da Bulgaristan toprakları boyunca South Stream Bulgaria AD tarafından, Güneydoğu ve Orta Avrupa içlerine ise diğer ortaklıklar tarafından taşınacaktır. Projenin 2015 sonunda ticari işletime alınması planlanmaktadır. Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı, tam olarak faaliyete geçtiğinde dört hattan oluşacak ve yıllık 63 milyar metreküp kapasiteye erişecektir.

South Stream Transport B.V. Karadeniz üzerinden ilerleyecek açık deniz boru hattının planlama, inşa ve işletimi için kurulmuş bir uluslararası ortaklıktır. Şirketin hissedarları arasında Rus şirketi Gazprom (%50 hisse), İtalyan şirketi Eni (%20 hisse), Fransız enerji şirketi EDF ve Alman BASF Grubu’na ait Wintershall Holding GmbH (%15’er hisse) yer almaktadır.

Önceki ve Sonraki Haberler