1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Günyar: Türkiye'de üretilen türbinleri yurtdışına pazarlamalıyız

Günyar: Türkiye'de üretilen türbinleri yurtdışına pazarlamalıyız

Enerji Günlüğü - Enercon Genel Müdürü Arif Günyar, ''Türkiye'de üretilen türbinlerin Türk ürünü olarak yurt dışında pazarlayabiliyor olmamız lazım''...

Günyar: Türkiye'de üretilen türbinleri yurtdışına pazarlamalıyız

Enerji Günlüğü - Enercon Genel Müdürü Arif Günyar, ''Türkiye'de üretilen türbinlerin Türk ürünü olarak yurt dışında pazarlayabiliyor olmamız lazım'' dedi.

Enercon Genel Müdürü Arif Günyar, 24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarları ve Konferansı ICCI 2018 kapsamında düzenlenen 3.000 MW ve YEKA'ların Türkiye rüzgar enerjisi sektörüne etkileri konulu oturumunda konuştu. Günyar Enercon olarak Türkiye'de 20 yıldır faaliyet yürüttüklerini, bu sene kule, kanat ve jeneratörleri yaygın olarak üreteceklerini belirtti. 

Türkiye'de yatarımcı olmanın kolay olmadığına işaret eden Günyar, ''Biz rüzgarcıyız, alışık olmamız lazım. Türbülanslara karşı dayanabiliyor olmamız lazım. Riskler yükseldikçe beklentiler de yükseliyor. Elektrik depolama, elektrikli araçlar gibi yeni bir enerji döneminin başlangıcı. Bundan sonra fosil kaynaklar değil elektrik olacak ve bütün alanlarda kullanacağız. Yenilenebilir enerjide bir altyapı kurmamız gerekiyor. Artık yatarımcılar her sene yeni türbin bekler hale geldi. Şu anda hiç denenmemiş türbinleri sunmak zorundayız'' dedi.

Türkiye'de üretilen türbinlerin Türk ürünü olarak yurt dışında pazarlanması ve bu konu üzerinde çalışma yapılması gerektiğini söyleyen Günyar, ''Yerli üretimde bizi çelişkiye düşüren, tam olarak biz neyi belgelendireceğiz? Aksam ürün, fabrika çıkış ürün müdür? Lisans tarafındaki yerli tanımı ile YEKA tarafındaki yerli tanımı birbiriyle uyuşmuyor'' dedi.

Eksi fiyatlara da değinen Günyar, stabil pazarların sıkışık hale geldiğini, türbincilerin macera dolu pazarlara yöneldiğini, yüksek riski olan ülkelerde agresif fiyatların görülebildiğini söyledi. Günyar, şu andaki şartlarda eksi fiyatların yapılabileceğini düşünmediğini belirtti. 

FABRİKA 2020'DE FAALİYETE GEÇECEK

Kalyon-Türkerler-Siemens Gamesa Konsorsiyumu Yönetim Kurulu Üyesi Saygın Oytan da kazandıkları YEKA rüzgar projesi hakkında bilgi verdi.

Projenin geliştirmesinin tamamlandığını ifade eden Oytan, ''Bin megavatlık proje 5 alt projeye bölündü 700 megavatlık kısmı Trakya'da geri kalanı Sivas ve Eskişehir'de. Çok yakında bu koordinatlar resmi gazetede ilan edilecek. proje sağlıklı bir şekilde yürümektedir. Çok düşük bir fiyata ihaleyi aldığımız için burada sineğin yağını sıkmak durumunda kaldık. Bundan dolayı da tüm modelleri inceleyerek sahada hangi platformun projede kullanılacağına karar verdik. 3-4 tane platform var'' dedi.

Oytan, fabrika yerinin Ege'de olacağını, buradan türbinlerin yurt dışına ihraç edileceğini kaydetti. Oytan, "Hedefimiz 2019 sonunda fabrikanın faaliyete geçmesi yönünde, 2020 başında ilk türbinler ilk projemizde hayata geçip dönmeye başlayacak'' dedi. 

SOSYAL MALİYETLERİ DE İÇİNE ALAN SiSTEM

TSKB Proje Finansman Müdürü Tolga Kıral ise Türkiye'de yenilenebilir enerjinin yüzde 15'ini TSKB'nin kredilendirdiğini belirtti.

Kıral, ''2017'de finanse ettiğimiz bir işlemin sahaya girip para kazanma süresi 6 ayda tamamlandı. Verimlilik artıyor'' dedi.

Dünyada enerji üretim maliyetini ölçmede sosyal maliyetleri de içine alan sisteme geçildiğine dikkati çeken Kıral, ''Kullanılan teşviklerden tutun da istihdama, dış ticarete sağladığı katkı gibi bu tür faktörler de dikkate alınıyor. TSKB olarak biz de bunları dikkate almaya başladık'' diye konuştu. 

EKSİ FİYATLI PROJELER EN ERKEN 2021'DE DEVREYE GİRER

RES Anatolia Holding Genel Müdürü Güray Erol da kapasite tahsis yarışmalarında eksi fiyatlı projelerin hayata geçmesi konusunda görüşlerini bildirdi. Erol, ''Uzun dönemli enerji alım sözleşmeleri dünyada çok ciddi boyutlara ulaştı. Yeni dönemde eksi fiyatlı projeler var olacak, bunların da en büyük kolaylaştırıcısı uzun dönemli enerji alım ve satım sözleşmeleri olacak. Türkiye'de de bunlar görülecek. sektörde eksi fiyatlarla kazanılan agresif projelerin bile karlı şekilde yatırıma dönüşeceğini görüyorum. bu projelerin en erken devreye gireceği dönem 2021 ve sonrası'' dedi.

Fatma Metin - Enerji Günlüğü 

 
Önceki ve Sonraki Haberler