1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Güriş: Kırım RES`te sorun yok Romanya`da da RES aldık

Güriş: Kırım RES`te sorun yok Romanya`da da RES aldık

Enerji Günlüğü - Güriş Holding, Romanya'da 10 MW’lik kısmı işletmede toplam 28 MW’lik lisansı bulunan rüzgâr santralini satın aldı. Güriş’in...

Güriş: Kırım RES`te sorun yok Romanya`da da RES aldık

Enerji Günlüğü - Güriş Holding, Romanya'da 10 MW’lik kısmı işletmede toplam 28 MW’lik lisansı bulunan rüzgâr santralini satın aldı. Güriş’in Kırım’daki 250 MW’lik RES yatırımı ise yönetime kim gelirse gelsin tamamlanacak.

Güriş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Müşfik Yamantürk, Ukrayna'daki iç karışıklıklar sonrası Ukrayna'dan ayrılıp Rusya'ya bağlanmaya hazırlanan Kırım'daki 250 MW'lik rüzgar santrali yatırımın durumunu ve diğer faaliyetlerini Mehmet KARA'ya anlattı.

DÜNYA'da yer alan habere göre Müşfik Yamantürk, Ukrayna'daki gelişmelerin Güriş'in Kırım'daki rüzgar santrali yatırımına şu aşamada sadece zaman açısından yansıdığını belirtti. Yatırımın bulunduğu bölgede hiçbir problem, silahlı olay ve hadise yaşanmadığını belirten Yamantürk "Asayiş berkemal. Ruslar da gelse biz yine bu yatırıma devam ederiz" dedi.

BANKALARIN DESTEĞİ SÜRÜYOR

Ukrayna'daki iç karışıklıkların ardından Avrupa'daki kreditör firmalardan telefon geldiğini belirten Yamantürk şöyle dedi: "Bu yatırımın arkasında olduklarını söylediler. (Merak etmeyin yola devam edin, biz kredisini vereceğiz) diye bir teyitte de bulundular. Yani Kırım'da kim gelirse gelsin biz bu yatırımımızı tamamlayacağız."

YATIRIM BİR YIL GECİKİR

Ukrayna ve Kırım'da yaşananların Güriş'in yatırımına bir yıla yakın zaman kaybettirebileceğini ifade eden Yamantürk, "Yani ülke stabil olana kadar bekleriz. Şu anda şantiye aktif durumda değil. Henüz türbinler gelmedi. Sipariş verilmedi. Halen orada yönetici ve beş altı arkadaşımız dışında kimse yok. Arkadaşlara (Problem varsa atlayın gelin) dedik. Onlar da (problem yok, dönmemize gerek yok) dediler. İktidara kim gelirse bizim için fark etmiyor. Yatırımlarımıza devam edeceğiz yani..." diye konuştu.

Yamantürk, toplam kurulu gücü 250 MW olan Kırım RES'in 125+125 MW olmak üzere iki etapta kurulacağını, bunların da yan yana olacağını anlattı.

GÜRMAT 2'DE 22.5 MW TEMMUZ'DA DEVREDE

Türkiye'deki faaliyetlerine jeotermal, rüzgâr ve hidroelektrik santralleriyle devam ettiklerini aktaran Müşfik Yamantürk, "Jeotermale dayalı 162.5 MW'lik Gürmat 2 santralinin 22.5 MW'lik kısmı Temmuz 2014'te devreye alınacak. 47.4 MW'lik kısmını da Aralık 2014'te devreye alacağız. Kalan kısmı da 2015'in ilk yarısında devreye girecek" dedi.

GÜRİŞ ROMANYA'DA RÜZGAR SANTRALİ ALDI

Ukrayna dışında enerji yatırımlarıyla yeni bir ülkeye daha girdiklerini belirten Müşfik Yamantürk, "Romanya'da halen 10 MW kurulu gücü işletmede bulunan, 18 MW'lik de ilave lisansa sahip bir şirketi satın aldık. Firma sahipleriyle aramızda bir anlaşma imzaladık. Satın alma işlemi hem üretimdeki 10 MW'yi hem de 18 MW'lik ilave lisansı kapsıyor. 18 MW'lik kısmı kendimiz kuracağız" dedi.

GÜRİŞ'İN ENERJİ YATIRIMLARI PORTFÖYÜ

İşletmedeki yatırımlar

TESİS ADI/YERİ KURULU GÜÇ (MW)

Jeotermal (Gürmat) 47

Rüzgâr (Belen, Şenköy, Dinar) 199

Rüzgâr (Romanya-Alım aşamasında) 10

Hidrolik (Çeşmebaşı+Mersin Mut) 16

Yeni yatırımlar

TESİS ADI/YERİ KURULU GÜÇ (MW)

Rüzgâr (Türkiye) 172

Rüzgâr (Ukrayna) 250

Rüzgar (Romanya) 18

Doğalgaz (Lisanslandı) 450

Jeotermal (Gürmat II) 162.5

Önceki ve Sonraki Haberler