1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Hakkari’de katı atık bertaraf tesisleri kurulacak

Hakkari’de katı atık bertaraf tesisleri kurulacak

Hakkari’de kentsel ve kırsal alanın tamamına hizmet verecek entegre katı atık bertaraf tesisleri kurulacak.

Hakkari’de katı atık bertaraf tesisleri kurulacak

Enerji Günlüğü - Hakkari’de kentsel ve kırsal alanın tamamına hizmet verecek entegre katı atık bertaraf tesisleri kurulacak.

Hakkâri ilindeki belediyelerin oluşturduğu Hakkâri Belediyeleri ve İl Özel İdaresi Katı Atık Birliği’nin katı atık problemini çözmek için Katı Atık Yönetimi yatırımı planlıyor. Hakkâri Katı Atık Birliği’ne ait evsel nitelikli katı atıkların bertarafı için Hakkâri İli, Akçalı Köyü, Beyaztaş Mevkiinde katı atık bertaraf tesisleri kurulacak. Atıkların bertarafı amacıyla II. Sınıf düzenli depolama tesisleri, kompost tesisi, mekanik ayırma tesisi ve tıbbi atık sterilizasyon tesisi planlanacak. Projenin toplamda 178 milyon liraya malolması planlanıyor.

Depolama lotlarının toplam kapasitesi 3.200.000 m3 olup toplam ömrü 28 yıl olarak planlanıyor. Mekanik ayırma tesisi kapasitesi 95.000 ton/yıl, kompost tesisi kapasitesi 13.000 ton/yıl, tıbbi atık sterilizasyon tesisi kapasitesi 0,25 ton/saat olacak. Tesiste oluşacak tüm sızıntısuları ve atık sular bir dengeleme tankında toplanarak 200 m3/gün kapasiteli bir membran biyoreaktör + nanaofiltrasyon arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra alıcı ortama deşarj edilecek.

Hakkâri Belediyeleri ve İl Özel İdaresi Katı Atık Birliği, üye belediyeleri adına, AB hibeleriyle eş finansman sağlayacak Proje'de AB fonlarının idaresine katılım, kredi alma ve geri ödeme, gelecekteki yapım projelerinin yönetimine katılım, tesisat ve tedarik mülkiyetleriyle ilgili uzun vadeli operasyonel, finansal ve yasal sorumlulukları üstlenecek. Birliğe Yüksekova, Çukurca, Şemdinli, Hakkari ve Köyler üye. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler