1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. HES’lerin hibrit dönüşümünde imar şartının kaldırılması teklif edildi

HES’lerin hibrit dönüşümünde imar şartının kaldırılması teklif edildi

HES’lerin birden çok kaynaklı tesisse dönüşümünde imar planı mecburiyetini ortadan kaldıracak düzenleme teklifi, komisyonda onaylandı.

HES’lerin hibrit dönüşümünde imar şartının kaldırılması teklif edildi

Enerji Günlüğü - Hidroelektrik santrallerinin birden çok kaynaklı tesisse dönüşümünde imar planı mecburiyetini ortadan kaldıracak düzenleme teklif edildi. Teklif Meclis Komisyonunda onaylandı.

Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi; Afyonkarahisar Milletvekili Ali, Özkaya, Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu ve Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya öncülüğünde toplam 103 milletvekilinin imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (T.B.M.M.) sunulmuştu. 

Teklif Meclis Enerji Komisyonunda oyçokluğuyla kabul edildi. Yarın şerhlerle ilgili bir görüşme yapacak olan Komisyon, teklifi görüşülmek üzere T.B.M.M. Genel Kuruluna sevk edecek. 

Teklifte Maden Kanunu, Kıyı Kanunu, Doğal Gaz Piyasası Kanunu, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun, Enerji Verimliliği Kanunu, Elektrik Piyasası Kanunu ve Nükleer Düzenleme Kanunu’nda bazı değişiklikler öngörülüyor.

Teklifteki önemli başlıklardan biri hidroelektrik santralleriyle (HES) ilgiliydi. Buna göre baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerde imar planı yapılmaksızın, Elektrik Piyasası Kanununa göre hidrolik kaynaklara dayalı önlisans veya üretim lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından, yenilenebilir enerji kaynağına dayalı birden çok kaynaklı üretim tesisi kurulabilmesi mümkün olacak. 

Ayrıca söz konusu alanlarda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne veya sulama birliklerine ait tarımsal sulama amaçlı tesislerin elektrik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü veya Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün izniyle sulama birlikleri tarafından yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız elektrik üretim tesisi de kurulabilecek. 

Teklif edilen bu hükümde içme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar ve sulak alanlar ile kıyı ve sahil şeritleri kapsam dışında bırakıldı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler