1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Hibritle gelen gigavatlık ilave yenilenebilir yatırımı

Hibritle gelen gigavatlık ilave yenilenebilir yatırımı

TÜREB Başkanı İbrahim Erden, hibrit kapsamındaki yatırımlara tahsis edilen yeni bağlantı kapasiteleriyle 1038 MW’lik ilave güneş ve rüzgar yatırımı gerçekleşeceğini söyledi. 

Hibritle gelen gigavatlık ilave yenilenebilir yatırımı

Enerji Günlüğü - Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, yenilenebilir enerji yatırımlarına tahsis edilen şebeke bağlantı kapasiteleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yenilenebilir kaynak alanı (YEKA) projeleri için rezerve edilen kapasitelerin düşürülmesiyle rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımları için ilave bağlantı kapasite tahsisleri açıklandığını hatırlattı.

Toplam 3.590,61 MW’lik ek kapasitenin içinde TEİAŞ’a bağlı her işletme bölgesinde ayrı ayrı kapasite tahsislerinin yer aldığını kaydeden Erden “Bu önemli kapasitenin büyük oranda GES ve RES olarak yapılacağını dikkate aldığımızda ülkemizdeki yenilenebilir enerji kurulu gücünün artışı ve sanayimizin temiz enerji kaynaklarına erişimi açısından çok değerli bir kazanım olacağı kanaatindeyim” dedi. 

TRAKYA HARİÇ RES’LERE YENİ KAPASİTE YOK ibrahim-erden-tureb-baskani-jpg.jpg

Yeni açıklanan ilave kapasiteden 175 MW’lık bölümün Trakya’daki lisanslı RES’lerde kapasite artışları için kullandırılacağını kaydeden Erden “Bunun dışında Türkiye’nin diğer bölgelerinde yer alan RES’lerin kapasite artışları için maalesef bir kapasite uygun görülmemiştir” ifadesini kullandı. 

HİBRİT PROJELERLE GELEN GW’LİK EK KAPASİTE 

Türkiye genelinde toplamda 2.377,11 MW’lik bir kapasitenin yüksek gerilimden şebekeye bağlanabilecek şekilde Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği Madde 5 (1-h) uyarınca lisanssız üretim yatırımları için tahsis edildiğini kaydeden TÜREB Başkanı İbrahim Erden şu değerlendirmelerde bulundu: 

“İlave kaynak olarak güneş ve rüzgarın kullanılmasıyla tesis edilebilecek hibrit enerji santralleri için de toplamda 1.038,5 MW kapasite tahsisi yapıldığından, bu kapasitenin de HES, JES ve termik santrallerdeki hibrit yatırımlar için kullanılacağını öngörebiliriz. Bu tesislerin önemli bir kısmındaki ilave kaynak yatırımlarının RES ya da GES olarak kurulmasını beklediğimiz için önümüzdeki yıllarda her iki alanda da lisanssız üretimde kurulu güç artışına katkısı olması ülkemiz için mutlaka önemli bir kazanım sağlayacaktır.” 

BATI ANADOLU’DAKİ İLAVE RES KAPASİTESİ

TÜREB Başkanı İbrahim Erden, Batı Anadolu’daki mevcut rüzgar enerji santrallerinde kapasite artışı açısından büyük potansiyel bulunmasına rağmen, bölgesel kapasite kısıtları nedeniyle bu potansiyelin kullanılmasının beklenenden yavaş ilerlediği görüşünü dile getirdi. Erden “Özellikle de bu tesislerin çok hızlı şekilde devreye alınabileceği bilgimize istinaden gelecek dönemde yapılacak ek tahsislerde özellikle yüksek gerilimden şebekeye bağlanan kapasite dahilinde daha fazla miktarda RES kapasite artışı potansiyeli görmeyi ümit ederek bu önemli ek kapasitenin sektörümüz için hayırlı olmasını dilerim” değerlendirmesinde bulundu. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler