1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. IEA: 2050 iklim hedefi için yenilenebilirdeki artış yetersiz

IEA: 2050 iklim hedefi için yenilenebilirdeki artış yetersiz

IEA, küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2026 yılına kadar yüzde 60 oranında artacağını ancak 2050 net sıfır emisyon hedefi için artışın en az iki kat olması gerektiğini açıkladı.

IEA: 2050 iklim hedefi için yenilenebilirdeki artış yetersiz

Enerji Günlüğü - IEA, küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2026 yılına kadar yüzde 60 oranında artacağını ancak 2050 net sıfır emisyon hedefi için artışın en az iki kat olması gerektiğini açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Yenilenebilir Enerji Piyasa Raporu'na göre, dünya çapında her zamankinden daha hızlı büyüyen yenilenebilir enerji kapasitesi yeni küresel enerji ekonomisinin ortaya çıkmasını destekliyor. Bununla birlikte net sıfır karbon hedefine ulaşmak için tüm kilit sektörlerde daha hızlı gelişime ihtiyaç var.

IEA’nın yeni raporuna göre, küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 2026 yılında 2020 yılı seviyesine göre yüzde 60 oranında artarak 4 milyon 800 bin MW’a yükselecek. Bu kapasite, dünyadaki mevcut fosil yakıt ve nükleer kapasitenin toplamına eşit.

Yine, 2026 yılına kadar küresel elektrik kapasitesindeki artışın yüzde 95'i yenilenebilir kaynaklardan sağlanacak. Bu artışın yarısından fazlası ise güneş enerjisinde kaydedilecek. 

2050'de sıfır emisyon hedefi için ise 2021-2026 dönemindeki kapasitenin yaklaşık iki kat artması gerekiyor. Aynı zamanda biyoyakıtta dört kat daha fazla büyümeye ve yenilenebilir ısı talebinde neredeyse üç kat daha fazla büyümeye ihtiyaç var.

GÜNEŞ KAPASİTE BÜYÜMESİNDE BAŞI ÇEKECEK

Raporda güneş panelleri, rüzgar türbinleri ve diğer yenilenebilir teknolojilerden elektrik üretme kapasitesinin 2021 yılı sonunda 290 bin MW’a ulaşarak rekor kırması bekleniyor.

Bu kapasitenin yüzde 55,2’sini 160 bin MW ile güneşin oluşturması öngörülüyor. Güneş kapasitesinde bu yıl sağlanan artışın geçen yıla göre de yüzde 17 oranında artacağı tahmin ediliyor. Yenilenebilir enerji kapasite artışında kalan kısmı rüzgar, biyokütle ve diğer yenilenebilir enerji kaynakları oluşturacak.

BİROL: YÜKSEK EMTİA FİYATLARI RİSK OLUŞTURUYOR

“Bu yılki 290 gigawatt'lık rekor yenilenebilir elektrik ilavesi, yeni bir küresel enerji ekonomisinin ortaya çıktığının bir başka işaretidir” diyen IEA Başkanı Fatih Birol yaptığı değerlendirmede, yüksek emtia ve enerji fiyatlarının yenilenebilir enerji sektörü için yeni riskler oluşturduğuna dikkat çekti. Birol, bununla birlikte fosil yakıt fiyatlarının da arttığını ve bunun da yenilenebilir enerjileri daha rekabetçi kıldığını kaydetti.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler