1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA: ABD, petrol piyasasında hakimiyeti ele geçirecek

IEA: ABD, petrol piyasasında hakimiyeti ele geçirecek

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı'ndan (IEA) yapılan açıklamaya göre Kuzey Amerika'daki petrol üretimi gelecek beş yıl içinde dünya piyasalarındaki...

IEA: ABD, petrol piyasasında hakimiyeti ele geçirecek

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı'ndan (IEA) yapılan açıklamaya göre Kuzey Amerika'daki petrol üretimi gelecek beş yıl içinde dünya piyasalarındaki petrol arzı üzerinde hakimiyet kuracak. Petrol piyasasının beş yıllık görünümünün dikkate alındığı IEA tarafından yayınlanan analizde, fiyatların sürekli olarak yüksek olması ve üretimde artık daha etkin yöntemlerin kullanılması nedeniyle ABD'nin petrol üretiminin tahmin edilenden çok daha hızlı arttığına değinildi.

Wall Street Journal’in haberine göre, ABD'deki petrol arzının büyümesi, ABD'nin uzun vadede Nijerya gibi OPEC üyesi ülkelere olan talebinin azalacağı anlamına geliyor. California Üniversitesi'nden Amy Myers Jaffe, ABD'nin petrol ve doğal gaz arzının artmasının OPEC'i daha da zayıflatabileceğini belirtti. IEA, daha önce de ABD'nin 2020 itibari ile Suudi Arabistan'ın önüne geçerek geçici bir süreliğine de olsa dünyanın en büyük petrol üreticisi olabileceği tahmininde bulunmuştu.

IEA'nın tahminlerine göre Kuzey Amerika'da yapılan petrol üretiminin 2012-2018 arasında günde 3.9 milyon varil artması bekleniyor ki bu beklentinin gerçekleşmesi durumunda OPEC üyesi olmayan ülkelerin üretimlerindeki artışın yarısından fazlası ABD'den gelmiş olacak. ABD üretimindeki artışın bir diğer sonucu ise OPEC üyesi ülkelerin gelecek yıllarda gördüğü talebin azalması olacak. IEA, bu yıl itibari ile OPEC ülkelerine gelen talebin günde 30 milyon varilin altına gerilemesini bekliyor. Günde 30 milyon varillik üretim aynı zamanda, OPEC'in üretime getirdiği üst sınır. IEA bu trendin 2018'e kadar devam etmesini bekliyor.

ABD'deki üretim artışının olası etkileri üzerine çalışmalar yürüten Michael Levi, OPEC ülkeleri uzun zamandır görülmeyen bir şekilde üretimlerini sınırlamadıkları sürece süregelen dinamiğin fiyat dalgalanmalarına çözüm olabileceğini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler