1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. IEA: Küresel enerji verimliliği gelişimi on yılın en düşüğünde

IEA: Küresel enerji verimliliği gelişimi on yılın en düşüğünde

Küresel ekonomilerin enerji kullanımına dair önemli bir gösterge olan enerji yoğunluğunda sağlanan ilerleme, 2018 yılında yüzde 1,2 ile 2000'li yıllardan bu yana en düşük oranda gerçekleşti.

IEA: Küresel enerji verimliliği gelişimi on yılın en düşüğünde

Enerji Günlüğü - Küresel ekonomilerin enerji kullanımına dair önemli bir gösterge olan enerji yoğunluğunda sağlanan ilerlem, 2018 yılında yüzde 1,2 ile 2000'li yıllardan bu yana en düşük oranda gerçekleşti.

IEA tarafından yayımlanan "Enerji Verimliliği 2019" raporuna göre, ekonomik büyümeyi artırmak ve sera gazı emisyonlarını önlemek için muazzam bir potansiyele sahip olan enerji verimliliğinde küresel ilerleme hızı yavaşlıyor. Tüketiciler, işletmeler ve çevre için son derece olumsuz etkileri olan bu yavaşlama eğilimine karşı harekete geçme çağrısında bulunan IEA, küresel ekonomilerin ne kadar enerji harcadığına dair önemli bir gösterge olan enerji yoğunluğunun 2018 yılında yüzde 1,2 arttığını açıkladı. Bunun on yılın başından bu yana en düşük oran olduğuna dikkat çeken Ajans, bu çerçevede iklim değişikliği hedeflerini gerçekleştirebilmek için küresel enerji yoğunluğundaki iyileşmenin hızlanması ve en az yılda yüzde 3 gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı.

Küresel ekonomilerin daha az enerji tüketerek büyümelerini sürdürebileceğine işaret edilen raporda, binaların, elektrikli aletlerin ve ulaşım sistemlerinin dijitalleşme oranlarının artmasıyla enerji verimliliğinin de artacağı bildirildi.

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDEN 600 MİLYAR DOLAR TASARRUF SAĞLANDI

Dünya genelinde enerji verimliliğine ilişkin politikalarda ABD, Çin ve gelişmekte olan ülkelerde önemli ilerleme kaydedilen rapora göre, enerji verimliliğine ilişkin yatırımlar 2018'de yüzde 1,6 artarak 240 milyar dolara ulaşırken, bu yatırımlar özellikle inşaat, ulaşım ve üretim endüstrisi sektörlerinde gerçekleşti.

Enerji verimliliğinde 2000'li yıllardan bu yana yaşanan gelişmeler sayesinde, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 30 IEA üyesi ülkede, enerji harcamalarındaki tasarruf geçen yıl itibarıyla 600 milyar doları aştı.

Önceki ve Sonraki Haberler