1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. IEA: Küresel gaz talebi bu yıl yüzde 0,8 düşecek

IEA: Küresel gaz talebi bu yıl yüzde 0,8 düşecek

IEA, küresel doğal gaz piyasasında talebin bu yıl düşmesini beklerken, gelecek yıl güçlü bir toparlanma göstermesini beklemiyor.

IEA: Küresel gaz talebi bu yıl yüzde 0,8 düşecek

Enerji Günlüğü - IEA, küresel doğal gaz piyasasında talebin bu yıl yüzde 0,8 düşmesini ve gelecek yıl sadece yüzde 0,4 toparlanmasını beklemiyor. 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) bugün yayınladığı 2022 yılı son çeyrek Gaz Piyasası raporunda, Rusya'nın Avrupa'ya arzını daha da azaltması nedeniyle doğal gaz piyasalarının 2023'e kadar sıkı kalmasını bekliyor. Ajans yayyınladaığı raporda, yüksek fiyatlar ve Avrupa Birliği'nin uyguladığı enerji tasarruf tedbirlerinin etkisiyle küresel doğal gaz piyasasında talebin bu yıl yüzde 0,8 düşmesini ve gelecek yıl sadece yüzde 0,4 toparlanmasını beklediğini bildirdi.  

Bununla birlikte IEA, özellikle Rusya'nın gelecekteki eylemleri ve sürekli yüksek seyreden enerji fiyatlarının ekonomik etkileri açısından bu tahminin oldukça belirsiz olduğuna da dikkat çekti. 

AB’NİN GAZ TÜKETİMİ %10 DÜŞTÜ

AB'nin doğal gaz tüketiminin bu yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 daraldığını belirten IEA, sanayide doğal gaz kullanımının yüzde 15 düştüğüne işaret etti.  IEA, Avrupa'nın LNG talebinin bu yıl 60 milyar metreküpün üzerine çıktığını tahmin ederken, Asya'nın LNG ithalatının bu yılın geri kalanında geçen yılın altında kalabileceğini öngördü. 

RUS GAZI KESİLİRSE LNG YETERLİ OLMAYACAK

Uluslararası Enerji Ajansı, Rusya'nın AB'ye gaz sevkiyatının tamamen durması durumunda AB'nin doğal gaz depolarının LNG ithalatı güçlü şekilde devam etse bile Şubat ayında yüzde 20'nin altına ineceğini, LNG ithalatının aksaması halinde depolarda doluluğun Şubat'a kadar yüzde 5'e ineceğini de savundu. 

Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler