1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA küresel petrol talebinde büyümeye tahminini yükseltti

IEA küresel petrol talebinde büyümeye tahminini yükseltti

IEA, küresel petrol arzının Temmuz'da pandemi öncesinde zirve olan 100,5 milyon varil/güne ulaştığını açıkladı.

IEA küresel petrol talebinde büyümeye tahminini yükseltti

Enerji Günlüğü - IEA, 2022 yılı küresel petrol talebi büyüme tahminini 380 bin varil/gün artırarak 2,1 milyon varil/güne çıkardı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) enerji üretiminde doğal gazdan petrole geçişlerinde etkisiyle küresel petrol talebinin artmakta olduğuna işaret ederek, 2022 yılı için küresel petrol talebi büyüme beklentisini yükseltti. IEA bugün yayınladığı Ağustos 2022 Petrol Piyasası Raporu'nda 2022 yılı küresel petrol talebi büyüme tahminini 380 bin varil/gün artırarak 2,1 milyon varil/güne çıkardı. Küresel petrol talebini 2022'de 99,7 milyon varil/gün olarak öngören IEA, 2023 yılında da küresel petrol talebinin günde 2,1 milyon varil artarak 101,8 milyon varil/gün ile pandemi öncesi seviyeyi aşmasını bekliyor. 

DÖRDÜNCÜ ÇEYREKTE TALEP ARTIŞI GERİLEYECEK

Ancak enerji üretiminde petrol kullanımının artmasının diğer sektörlerde petrol talebindeki zayıflığı maskelediğini savunan IEA, 2022 ilk çeyrekte 5,1 milyon varil/gün olan küresel petrol talebi artışının dördüncü çeyrekte 100 bin varil/günün altına ineceğini belirtti. 

PETROL ARZI PANDEMİ ÖNCESİ SEVİYELERE ULAŞTI

Küresel petrol arzının Temmuz'da pandemi öncesinde zirve olan 100,5 milyon varil/güne ulaştığını belirten IEA, OPEC+'nın üretiminin 530 bin varil/gün, OPEC+ dışı üretiminde 870 bin varil/gün yükseldiğine dikkat çekti. IEA, küresel petrol arzının yıl sonuna kadar 1 milyon varil/gün daha artacağını tahmin etti. 

RUSYA’NIN PETROL İHRACATINDA GERİLEME DÜŞÜK

Rusya'nın petrol üretimi için tahminini yükselten IEA, Kuzey Amerika için üretim beklentilerini işe aşağı çekti. Rusya'nın yıl başında 8 milyon varil/gün olan petrol ihracatının Temmuz'da 7,4 milyon varil/güne gerilediğini belirten IEA, Temmuz'da ihracatın bir önceki aya göre sadece 115 bin varil/gün azaldığına dikkat çekti. Rusya'nın ABD, İngiltere, AB, Japonya ve Güney Kore'ye ihracatının Ukrayna'daki savaşın başından bu yana yaklaşık 2,2 milyon varil/gün azaldığını aktaran IEA, Rusya'nın bu ihracatın üçte ikisini başka piyasalara yönlendirdiğini vurguladı. 

Rusya'nın Haziran'da 21 milyar dolar olan petrol ihracat geliri, hem azalan hacmin hem de düşen fiyatların etkisiyle Temmuz'da 19 milyar dolara geriledi.   

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler