1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA, petrol talebinde düşüş öngörüyor

IEA, petrol talebinde düşüş öngörüyor

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel petrol piyasasının tedarik endişesi ve resesyon olasılığı arasında ince ip üzerinde yürüdüğünü belirtti. 

IEA, petrol talebinde düşüş öngörüyor

Enerji Günlüğü - IEA, bu yılki küresel petrol talebi artış tahminini günde 200 bin varil düşürdü. Kurum, talebin bu yıl yaklaşık 99 milyon 200 bin varil seviyesinde olacağını öngördü.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), yüksek fiyatlar ve halihazırda kötüleşen ekonomik koşullar nedeniyle küresel petrol talebinin aşağı indiğini kaydetti. IEA bugün açıkladığı Haziran ayı Petrol Piyasası Raporu’nda petrol piyasalarının görünümünün nadiren bu kadar belirsiz olduğuna vurgu yaptı. Arz tarafında devam eden riskler, kötüleşen makroekonomik görünüm ve resesyon korkularının piyasa hissiyatı üzerinde baskı oluşturduğunu belirten IEA, küresel petrol piyasasının tedarik endişesi ve resesyon olasılığı arasında ince ip üzerinde yürüdüğünü belirtti. 

2022 TALEP BÜYÜME TAHMİNİNİ GÜNDE 200 BİN VARİL DÜŞÜRDÜ

2022 için talep görünümünü 200 bin varil/gün düşürdü. Kuruluş, 2022'de petrol talebinin 1,7 milyon varil/gün ile 99,2 milyon varil/güne, 2023'te ise 2,1 milyon varil/gün artarak 101,3 milyon varil/güne çıkmasını öngörüyor. 

Petrol talebinde bu yıl günlük 36 milyon 572 bin varille Asya Pasifik Bölgesi'nin başı çekmesi bekleniyor. Bu bölgeyi 30 milyon 935 bin varille Amerika kıtası ve 14 milyon 218 bin varille Avrupa'nın izleyeceği tahmin ediliyor.

HAZİRAN’DA ÜRETİM ARTTI

IEA, OPEC üreticileri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin daha fazla üretim için sınırlı kabiliyetleri olduğuna dikkat çekti. IEA, küresel petrol arzının, Rusya'nın dirençli üretimi ve ABD ve Kanada'dan gelen yüksek üretimin, Kazakistan'ın bakımla ilgili yüksek kayıplarını fazlasıyla dengelemesiyle Haziran ayında günde 690 bin varil artarak 99,5 milyon varile yükseldiğini belirtti.

Küresel petrol arzının 2023'te günde 101,1 milyon varil ile yıllık rekora ulaşacağını tahmin eden IEA, 2022'de ortalama üretimin günde 100,1 milyon varil olacağını öngörüyor. IEA'ya göre Rusya'nın ihracatı geçen Ağustos'tan beri en düşük seviyeye geriledi.  

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler