1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İklim için ‘Tek Dünya Kentleri Yarışması’ başlıyor

İklim için ‘Tek Dünya Kentleri Yarışması’ başlıyor

WWF-Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında bugün 2019 Uluslararası Tek Dünya Kentleri Yarışması’nın Türkiye ayağını başlatıyor.

İklim için ‘Tek Dünya Kentleri Yarışması’ başlıyor

Enerji Günlüğü - WWF-Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında bugün 2019 Uluslararası Tek Dünya Kentleri Yarışması’nın Türkiye ayağını başlatıyor.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), 22 Nisan Dünya Günü’nde Uluslararası Tek Dünya Kentleri Yarışması’nın 2019 dönemi Türkiye ayağını başlatıyor. Yarışma, kentlerin, küresel ısınmayı 1.5 °C eşiğinde tutmak için iklim değişikliğine etkilerini azaltmalarını hedefliyor. 

Geçen yıl Türkiye’den üç kentin katıldığı yarışmaya bu yıl daha fazla katılım bekleniyor. 2018 yılında Türkiye’den finale kalan Gaziantep, İzmir ve İstanbul arasından ulusal kazanan olarak İzmir seçilmişti. Tek Dünya Kentleri Yarışması’nın önceki senelerde küresel kazananları şunlardı: Uppsala, İsveç (2018), Paris, Fransa (2016), Seul, Güney Kore (2015), Cape Town, Güney Afrika (2014) ve Vancouver, Kanada (2013).

Şimdiye kadar, dünya genelinde 400'den fazla kent bu yarışmaya katıldı. Bu kentler, halihazırda 3.9 Gt CO2e emisyon azaltma potansiyeli olan 5.700'den fazla eylem rapor ettiler. Bu yıl dünya nüfusunun yüzde 66’sının kapsayan 38 ülke yarışmada yer alacak.

YARIŞMANIN AMACI

WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından, 2011’den bu yana, 5 kıtada 400’den fazla kentin katılımı ile düzenlenen Tek Dünya Kentleri Yarışması’nın öncelikli hedefi de, iklim değişikliğiyle mücadele etmek, kentlerde iklim dostu bir dönüşümü teşvik etmek, çevresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda yol alan kentleri seçmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak. Yarışma, karbon ayak izini azaltma ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı direnci artırma yolunda anlamlı ve yenilikçi adımlar atan kentleri öne çıkarıyor. 2019 yılının tematik odağı olan binalar ve enerji konusundaki hedef ve uygulamalara da özel önem veriliyor.

KATILAN BELEDİYELERE REHBERLİK DESTEĞİ 

Bu yılki yarışmanın değerlendirme çerçevesi BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, IPCC verilerine dayanıyor.Yarışmaya katılan kentler, mevcut emisyonlarını küresel ısınmayı 1.5 °C’de sınırlandırmak hedefine ulaşmak için gerekli emisyon azaltım planlarına göre değerlendirilecekler. Bu analiz, her bir kentin gelişmişlik seviyesini hesaba katarak gerekli taahhüt seviyelerini belirleyecek. Ayrıca, katılan belediyeler yüksek getirili etki azaltım eylemleri konusunda rehberlik desteği alacak ve iklim değişikliğinin beklenen etkilerine uyum konusunda tavsiyelerden yararlanacak.

Dünya nüfusunun % 55'ini oluşturan ve 2050 yılına kadar % 66'lık nüfus payına sahip olması beklenen kentler, halihazırda küresel CO2 emisyonlarının % 70'inden fazlasından sorumlu. Bu nedenle, kentlerin iklim değişikliği ile mücadele etmek için harekete geçmesi şart. Öncü olacak kentler, bu yolda önemli rol oynayacak ve sergileyecekleri iyi örneklerle dünyanın diğer kentlerine üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilecek. WWF, en etkili seçimleri yapmalarına ve deneyimlerini diğer kentlerle paylaşmalarına yardımcı olmak için bu kentlerle birlikte çalışmayı hedefliyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler