1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Ilısu Barajı kaygısı: Pek çok medeniyetin izleri silinecek

Ilısu Barajı kaygısı: Pek çok medeniyetin izleri silinecek

Enerji Günlüğü - Muğla Üniversitesi'nden Doç. Dr. Adnan Çevik'in Hasankeyf'in önemine değindiği "Hasankeyf: Medeniyetlerin Buluştuğu Başkent" adlı...

Ilısu Barajı kaygısı: Pek çok medeniyetin izleri silinecek

Enerji Günlüğü - Muğla Üniversitesi'nden Doç. Dr. Adnan Çevik'in Hasankeyf'in önemine değindiği "Hasankeyf: Medeniyetlerin Buluştuğu Başkent" adlı raporunun içeriğini anlattığı söyleşi Pera Müzesi'nde gerçekleşti.
Yayınlanan raporda belirtilene göre Hasankeyf'te yok olacak İslam eserlerinin başında Artuklu ve Eyyûbi dönemlerinden kalan camiler, külliyeler ve Hasankeyf Köprüsü geliyor. Eyyûbi Sultanı Süleyman Camii, Anadolu'da tek benzeri olan Divriği Ulu Camii ile birlikte İslam tarihinin en eşsiz örneğini oluşturuyor. Mimarisi, mühendisliği ve sanatıyla dikkat çeken Koç Camii ve Hasankeyf Köprüsü de İslam eserlerinin dünyadaki en nadide örnekleri arasında yer alıyor.
Çevik’in hazırladığı rapora göre Hasankeyf aynı zamanda tıptan mühendisliğe, tasavvuftan mimariye kadar çok geniş bir yelpazede önemli şahsiyetler çıkaran ve bilimsel gelişmelere ev sahipliği yapan bir merkez. Hasankeyfli alimler arasında en ünlüsü ise sibernitik (robotik) mucidi olarak kabul edilen El-Cezerî. Leonardo da Vinci'nin çalışmaları üzerinde bile etkisi olduğu bilinen İslam alimi ve mühendisi. Cezerî'nin mühendislik kitabı halen Avrupa'nın farklı müzelerinde sergileniyor.
Doğa Derneği Hasankeyf Kampanya Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç da yaptığı açıklamada Hasankeyf’in her gün yeni bir özelliğinin yeni bir değerinin keşfedildiğinin altını çizerek UNESCO’nun 10 Dünya mirası kriterinden dokuzunu birden karşılayan Dünyadaki tek alan olan Hasankeyf’te yapılan kazılarla bölgenin sadece yüzde birinin gün yüzüne çıkarıldığı düşünüldüğünde Hasankeyf’in büyüklüğünün ve öneminin daha net anlaşıldığına değindi.

Önceki ve Sonraki Haberler