1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İngiltere kayaç gazı sondajını yeniden yasaklayacak

İngiltere kayaç gazı sondajını yeniden yasaklayacak

İngiltere’de enerji güvenliğinin sağlanması gerekçesiyle izin verilen kayaç (şeyl) gazı sondaj çalışmalarının yeni başbakan tarafından yeniden yasaklanacağı kaydediliyor.

İngiltere kayaç gazı sondajını yeniden yasaklayacak

Enerji Günlüğü - İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İngiltere genelinde hidrolik kırma yöntemi ile kayaç gazı çıkarılmasını yeniden yasaklayacak.

Financial Times'ın İngiliz hükümeti içinden kaynaklara dayandırdığı haberine göre, İngiltere’nin yeni Başbakanı Rishi Sunak, İngiltere geneli için kayaç gazı çıkarmada hidrolik kırma yönteminin kullanılması yasağını yeniden uygulamaya koyacak. 

Kayaç gazı üretimi için kullanılan hidrolik çatlatma yasağı, depremleri tetikleyebileceği ve su ve toprağı kirleteceği yönündeki endişelerle 2019 yılında getirilmişti. İngiliz hükümeti, Eylül ayında kayaç (şeyl) gazı çıkarılması amacıyla yapılan faaliyetlere getirilen yasağın kaldırıldığını açıklamıştı. Hükümet, yeni lisanslama turunda 100'ün üzerinde yeni lisans vermeye hazırlanıyordu.

Kayaç gazı diye de bilinen şeyl gazı, kil, kuvars (silisyum oksit, yani kum taşı) ve kireç karışımından oluşmuş bir fosil yakıtı. Kayaç gazını çıkartabilmek için normal petrol kuyularından farklı olarak hidrolik çatlatma teknolojisi kullanmak gerekiyor. Öncelikle dikey değil yatay kuyu delmek, ardından da bu yatay bağlantı boyunca 30-40 yerde delik açıp çok yüksek basınçta kimyasal karıştırılmış su vermek gerekiyor. Bu basınçla kayaların arasına sıkışmış olan gaz harekete geçirilip toplanıyor. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler