1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İngiltere kayaç sondajı gizli raporunu nihayet açıkladı, ancak…

İngiltere kayaç sondajı gizli raporunu nihayet açıkladı, ancak…

İngiltere’de hükümetin 2016 yılından bu yana gizli tutulan ve ülkenin kayaç gazı ve petrolü potansiyeli ve gelişim olasılıklarının incelendiği raporu kamuoyu baskısı sonrası neredeyse tamamı sansürlenmiş şekilde yayınlaması tartışmaları yeniden alevlendir

İngiltere kayaç sondajı gizli raporunu nihayet açıkladı, ancak…

Enerji Günlüğü - İngiltere’de hükümetin 2016 yılından bu yana gizli tutulan ve ülkenin kayaç gazı ve petrolü potansiyeli ve gelişim olasılıklarının incelendiği raporu kamuoyu baskısı sonrası neredeyse tamamı sansürlenmiş şekilde yayınlaması tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Birleşik Krallık hükümetinin hidrolik çatlatma yöntemi ile doğalgaz ve petrol üretimini ülke toprakları içinde yasaklamasının hemen ardından ve seçimlerin hemen öncesinde konuya ilişkin ilginç bir rapor ülke gündemine oturdu.  Birleşik Krallık Hükümeti, 2016 yılında kabinenin düzenlediği ve hidrolik kırılma yöntemiyle gerçekleştirilen kayaç gazı ve petrolü çalışmalarını ele alan "gizli rapor”u Greenpeace’in bilgi alma özgürlüğü kapsamında yürüttüğü mücadelenin sonunda nihayet paylaştı. İngiltere’nin kayaç gazı ve petrolü potansiyeli ve bu alanda büyük bir gelişim kaydetme olasılıklarının incelendiği “2020 ve 2025’lere Kadar İngiltere’deki Kayaç Endüstrisi” adlı rapordaki 48 sayfadan 37'si tamamen sansürlenmesi ve diğerlerinin de önemli düzeltmeler içermesi dikkat çekiyor. 

Asıl gelişimin 2020 ortası gibi beklendiği ülkedeki kayaç çalışmaları için raporda çevre izinlerinin hızlandırılması kapsamında bu izinlerin yerel otoriteler yerine merkezin onayına tabi tutulması dikkat çekiyor.

HÜKÜMET NEDEN BU KADAR ÇOK ŞEYİ SAKLAMAK İSTİYOR?

Greenpeace İngiltere Politikalar Başkanı Rebecca Newsom konuya ilişkin olarak, “Sansürlenen şu siyah sayfalara bir bakın! İnsanlar hükümetin hidrolik kırılma hakkında neden bu kadar çok şeyi gizlemek istediğini ve çok az şeyi göstermek istediğini merak edecektir” dedi. 

İngiltere Muhafazakar Parti üyelerinin büyük petrol ve gaz şirketlerinden para aldıkları ve bu çerçevede kayaç gazının çevreye verdiği zararı saklayarak halkın sağlığını ve çevreyi hiçe saydıkları iddia ediliyor. 

ÇALIŞMALAR DEPREMLERİ TETİKLİYOR

İngiltere’nin tek aktif kayaç gazı sondaj bölgesi olan Lancashire’daki Preston New Road’daki çalışmalar, hükümetin deprem sınırlarını ihlal eden çok sayıda toprak titremesinin tetiklenmesinden sonra bu yaz derhal durdurulmuştu.

Yatay sondaj yöntemiyle gerçekleştirilen sondajlarda, yatay bağlantı boyunca 30-40 yerde delik açıp çok yüksek basınçta su vererek (her kuyu için yaklaşık 3 bin ton ile 20 bin ton arasında su gerekiyor) çatlaklar oluşturuluyor. Basınçlanan tonlarca suyun etkili olabilmesi için hala tam olarak kamuoyu ile paylaşılmayan bir dizi kimyasal madde suya karıştırılıyor. Bu kimyasal bileşimlerin hem sınırlı su kaynaklarını kirlettiği, hem de toprağa karışarak bölgenin ekosistemini bozduğu kaydediliyor. Kayaç gazı sondajlarının yapıldığı bölgelerde depremlerin tetiklendiği de bir diğer bulgular arasında. Ayrıca çevreciler, şeyl kayalarının parçalanması aşamasında atmosfere sızan metan gazına dikkat çekiyorlar. Çünkü metan gazı sera gazı olarak karbondioksitten 25 kat daha etkili.

Fransa ve Avustralya gibi ülkelerde kayaç gazı sondajı yasak. Türkiye ise kayaç gazı sondajlarına hız vermiş durumda. Türkiye Trakya ve Diyarbakır’da kayaç gazı sondaj çalışmaları yürütüyor.

Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler