1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İngiltere kayaç gazı sondaj yasağını kaldırdı

İngiltere kayaç gazı sondaj yasağını kaldırdı

İngiltere kayaç gazı sondaj yasağını kaldırdı. Yasağın kaldırılmasıyla yeni lisanslama turunda 100'ün üzerinde yeni lisansın verilmesi bekleniyor.

İngiltere kayaç gazı sondaj yasağını kaldırdı

Enerji Günlüğü - İngiltere hükümeti, 2019 yılında yasaklanan kayaç (şeyl) gazı sondaj çalışmalarına enerji güvenliğinin sağlanması gerekçesiyle yeniden izin verecek.

İngiliz hükümeti, depremleri tetikleyebileceği ve su ve toprağı kirleteceği yönündeki endişelerle 2019 yılında kayaç (şeyl) gazı çıkarılması amacıyla yapılan faaliyetlere getirilen yasağın kaldırıldığını açıkladı. Yasağın kaldırılmasıyla yeni lisanslama turunda 100'ün üzerinde yeni lisansın verilmesi bekleniyor.

İngiltere İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Jacob Rees-Mogg, Rusya'nın enerjiyi bir silah olarak kullandığını, bu bağlamda İngiltere'nin enerji güvenliğinin sağlanmasının en büyük öncelik olduğunu kaydetti. Rees-Mogg, "Yerel potansiyel gaz kaynaklarının çıkarılmasına ilişkin var olan yasakları kaldırdık” ifadesini kullandı. 

Kayaç gazı üretimi için kullanılan hidrolik çatlatma yöntemi, bir dizi sarsıntının ardından 2019'da İngiltere'de yasaklandı.

Kayaç gazı diye de bilinen Şeyl gazı, kil, Kuvars (silisyum oksit, yani kum taşı) ve kireç karışımından oluşmuş bir fosil yakıtı. Kayaç gazını çıkartabilmek için normal petrol kuyularından farklı olarak hidrolik çatlatma teknolojisi kullanmak gerekiyor. Öncelikle dikey değil yatay kuyu delmek, ardından da bu yatay bağlantı boyunca 30-40 yerde delik açıp çok yüksek basınçta kimyasal karıştırılmış su vermek gerekiyor. Bu basınçla kayaların arasına sıkışmış olan gaz harekete geçirilip toplanıyor. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler