1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. IPCC: Yaşanan aşırı sıcaklar insan eliyle

IPCC: Yaşanan aşırı sıcaklar insan eliyle

IPCC, aşırı sıcakların insan etkisiyle yaşandığını ve sıcaklık artışını 1,5℃ ile sınırlamak için, hükümetlerin emisyonlarını 2030 yılına kadar yarıya indirmesi gerektiğini kaydetti.

IPCC: Yaşanan aşırı sıcaklar insan eliyle

Enerji Günlüğü - IPCC, aşırı sıcakların insan etkisiyle yaşandığını ve sıcaklık artışını 1,5℃ ile sınırlamak için, hükümetlerin emisyonlarını 2030 yılına kadar yarıya indirmesi gerektiğini kaydetti.

Küresel iklim bilimi kuruluşu Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) altındaki Çalışma Grubu I’in yayınladığı ve 195 hükümetin desteklediği,  İklim Değişikliği 2021: Fiziksel Bilim Temeli başlıklı rapor, son zamanlarda yaşanan aşırı sıcakların, insan etkisiyle olduğunu gözler önüne seriyor. Rapora göre, son zamanlarda yaşanan aşırı sıcakların gerçekleşmesi, insan etkisi olmadığı durumda, son derece düşük bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.

BİLİM İNSANLARI İNSAN ETKİSİNDEN EMİN

Bilim insanları, iklim değişikliğinin insanlardan kaynaklandığının kesin olduğunu dile getiriyor. İklim sistemindeki ısınma ile görülen yaygın ve hızlı değişim, insan etkisi sonucu meydana geliyor. İnsan etkisiyle iklim, son 2000 yılda görülmemiş bir oranda ısındı. Önceki IPCC değerlendirmeleri uyarınca kesinliğe dayanan bu beyanlar, Karar Vericiler için Özet Raporu’nda, iklim değişikliğinin, yaklaşık 1750'den bu yana sera gazı konsantrasyonlarında gerçekleşen artış sonucunda gerçekleştiğini öne sürüyor. Bu durum, iklim değişikliğinin su götürmez bir şekilde insan faaliyetlerinden kaynaklandığını gösteriyor.

HÜKÜMETLER EMİSYONLARINI YARIYA İNDİRMELİ

En iyi senaryoya göre bile mevcut iklim politikaları ve Ulusal Katkı Beyanları doğrultusunda 2100 yılına gelindiğinde küresel ısınmanın 2,7°C'ye ulaşacağı öngörülen rapora göre, sıcaklık artışını 1,5℃ ile sınırlamak için, hükümetlerin emisyonlarını 2030 yılına kadar yarıya indirmesi gerekiyor. Bu nedenle, iklim planlarının daha iddialı hale getirilmesi ve net sıfır emisyon yol haritalarının, hızla gerçekleştirilecek emisyon azaltım çabalarının temeline koyulması gerekiyor.

DÜNYA EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR ISINMA SEVİYESİ İLE KARŞI KARŞIYA

Gezegenin büyük bölümünün, sıcak hava dalgalarını içeren aşırı sıcaklara maruz kaldığı belirtilen raporda, 1,5°C eşiğinin aşılmadığı hiçbir senaryo yok. Dünyanın yüzey sıcaklığının en son 2,5°C'nin üzerine çıkmasının (sanayi devrimi öncesindeki seviyelerle kıyaslandığında), 3 milyon yılı aşkın zamanda gerçekleştiğine dikkat çekilen analizde, bu sebeple gezegenin karşı karşıya olduğu ısınma seviyesinin, eşi benzeri görülmemiş ölçekte olduğu kaydediliyor. Akdeniz, Güney Avustralya ile Kuzey Amerika'nın batı kıyıları da artan kuraklıklarla karşı karşıya.

DENİZLERDE ISINMA İKİ KATINA ÇIKTI

Rapora göre, denizel ısı dalgalarının oluşma sıklığı, 1980'lerden bu yana iki katına çıktı. Deniz seviyelerindeki küresel ortalama yükseliş, 1900'den bu yana, son 3000 yıldaki herhangi bir zamandan daha hızlı artış gösterdi.

Buz tabakası süreçlerindeki belirsizlik nedeniyle, küresel ölçekte deniz seviyesindeki artışın 2100 yılında 2 metreye, 2150 yılında ise 5 metreye kadar olan olası aralığın üzerinde gerçekleşmesi, emisyonların en fazla arttığı senaryoda göz ardı edilemez hal alıyor.

Deniz seviyesindeki yükselişin, iklim değişikliğiyle en iddialı şekilde mücadele eden yol haritalarında dahi yüz binlerce yıl devam etmesi öngörülüyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler