Enerji Günlüğü - Küresel ısınmanın yaklaşık dörtte birinden sorumlu olan metan gazının tarım, fosil yakıt ve atık sektöründen arındırılması halinde 2040’da 0,3°C'lik küresel ısınmanın önlenebileceği kaydedildi.
IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) İklim Biliminin Temeli Raporu, ilk kez metan emisyonlarının azaltımına yönelik ek çalışmasını da açıkladı. Bu çalışma, 1,5°C derece hedefini geçmeye çok yaklaşmışken, hızla tırmanan metan emisyonlarını engelleyerek, 2040’larda 0,3°C ısınmanın önüne geçilebileceğini belirtiyor.
ÜÇ SEKTÖRDE İYİLEŞME METAN EMİSYONLARINI %45 AZALTACAK
Çalışmaya göre, toplam küresel metan emisyonlarının yarısından fazlası insan faaliyetlerinden kaynaklanıyor. Başta tarım (insan kaynaklı emisyonların %40'ı), fosil yakıtlar (%35) ve atık (%20) sektörleri, insan kaynaklı metan emisyonlarının önemli kısmından sorumlu tutuluyor. Bu üç sektörün tamamının metan emisyonlarından arındırılması, 2030 yılına kadar insan kaynaklı metan emisyonların %45 azaltılması anlamına geliyor. Böylece, 2040'lı yıllara gelindiğinde yaklaşık 0,3°C'lik küresel ısınma önlenmiş oluyor.
Bu azaltım aynı zamanda, 255.000 kişinin erken ölümün önüne geçilmesini ve 26 milyon tonluk tarımsal mahsul kaybının önlenmesini sağlıyor.
FOSİL YAKITLAR BÜYÜK POTANSİYELE SAHİP
Özellikle fosil yakıt endüstrisi, 2030 yılına kadar metan emisyonlarının azaltılması konusunda en büyük potansiyele sahip sektör olarak öne çıkıyor. BM, petrol ve doğal gaz üretiminden kaynaklanan emisyonların azaltılmasını hedefleyen önlemlerin %80'i ile kömür üretiminden kaynaklanan emisyonların azaltılmasını hedefleyen önlemlerin %98'inin negatif maliyetle ya da düşük maliyetle uygulanabileceğini ortaya koyuyor.
Petrol ve doğal gaz çıkarımının yanı sıra bu yakıtların işleme ve dağıtım süreçleri, fosil yakıt sektöründeki metan emisyonlarının %23'ünü oluşturuyor. Kömür madenciliği ise fosil yakıt üretimi sebebiyle ortaya çıkan metan emisyonların %12'sini oluşturuyor.