1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İpek, TPAO ile ihtilaflı sahada üretimi sürdürecek

İpek, TPAO ile ihtilaflı sahada üretimi sürdürecek

Enerji Günlüğü - İpek Doğal Enerji ile TPAO'nun yan yana bulunan petrol ruhsat sahalarındaki üretimin, iki şirket arasındaki ihtilaf giderilinceye kadar...

İpek, TPAO ile ihtilaflı sahada üretimi sürdürecek

Enerji Günlüğü - İpek Doğal Enerji ile TPAO'nun yan yana bulunan petrol ruhsat sahalarındaki üretimin, iki şirket arasındaki ihtilaf giderilinceye kadar durdurulması kararlaştırıldı. İpek Doğal, telafisi mümkün olmayan zararlar oluşacağı gerekçesiyle, tarafsız uzman incelemesini kabul ettiğini ancak petrol üretimine devam edeceğini bildirdi.

İpek Doğal Enerji'den yapılan açıklamada, Şirket'in sahip olduğu AR/İPK/X/4762 hak sıra nolu arama ruhsatı kapsamında 2010 yılından itibaren yoğun bir şekilde yürütülen jeolojik araştırmalar ve saha çalışmaları sonucunda Ekim 2013 tarihinde ham petrol keşfi yapıldığı belirtildi.

Bu çalışmalar için 30 milyon doların üzerinde bir harcama yapıldığına işaret edilen açıklamada "Türkiye'de ilk kez özel bir şirket tarafından bu büyüklükte bir arama bütçesi kullanılmıştır. Kasım 2013'den bu yana petrol üretimi ve satışı yapılmaktadır" denildi.

İpek Doğal Enerji, AR/İPK/X/4555 arama ruhsatı kapsamında yapılan sondajların teknik verilerinin Türkiye'de ilk kez, ülke menfaatleri gözetilerek milli petrol şirketi TPAO ile ücretsiz olarak paylaşıldığını da vurguladı.

PİGM: İHTİLAF BİTENE KADAR ÜRETİMİ DURDURUN

İpek Doğal Enerji'nin açıklamasına göre sözkonusu sahayla ilgili olarak Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden (PİGM) Şirket'e bir yazı gönderildi. PİGM'in yazısında söz konusu sahaya komşu konumdaki Türkiye Petrolleri AO ile yaşanan ihtilaf nedeniyle, Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmliği'nin 18'nci maddesinin 8'nci fıkrası gereğince "Petrollü jeolojik yapının ihtiva ettiği üretilebilir toplam ham petrol rezervi ve bu rezervin her iki şirketin ruhsatlarının içinde kalan kısmının tesbitine yönelik uzman ve tarafsız bir kuruluş tarafından incelenerek nihai kararın alınması" teklifinin kabulüne kadar, her iki şirketin Yemişlik ve İpek Koza sahalarındaki petrol üretimlerinin eş zamanlı olarak durdurulması kararlaştırıldı.

İPEK: TESCİL YOK, 18. MADDE KAPSAMINA GİRMİYORUZ

İpek Doğal Enerji'nin açıklamasında, Petrol Kanunu'na ve Uygulama Yönetmeliği'ne göre Şirket'in ham petrol keşifi henüz tescil edilmediğinden, 18. Madde kapsamına girmediği hatırlatılarak "18. Madde kapsamında değerlendirilebilmemiz için ham petrol tescilimizin yapılması, arama ruhsat süremizin uzatılması ve akabinde işletme ruhsatımızın verilmesi gerekmektedir" ifadesi kullanıldı.

İPEK DOĞAL ENERJİ: ÜRETİMİMİZ SÜRECEK

İpek Doğal Enerji'nin açıklamasında PİGM'in ilgili yazısından, ham petrol keşif tescilinin üçüncü tarafsız ve uzman kuruluşun nihai raporundan sonra yapılacağının anlaşıldığı kaydedildi. Açıklamaya göre İpek Doğavl Enerji, üretim faaliyetlerinin durdurulmasının yol açabileceği telafisi mümkün olmayan zararların olmuşmaması için, "uzman ve tarafsız üçüncü bir kuruluş tarafından inceleme yapılarak nihai bir karar alınması teklifi"nin kabul edildiğini PİGM'ne yazılı olarak bildirdi. Açıklamada "Söz konusu yazıdaki bildirim yükümlülüğümüzü yerine getirmemiz nedeniyle, ham petrol üretim faaliyetlerimize devam edilecektir" denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler