1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İran Güney Pars'taki doğal gaz üretimini artırıyor

İran Güney Pars'taki doğal gaz üretimini artırıyor

Avrupa’da doğal gaz talebinin artmasının ardından İran, doğal gaz üretimini arttırma kararı aldı.

İran Güney Pars'taki doğal gaz üretimini artırıyor

Enerji Günlüğü - Avrupa'da kış öncesinde doğalgaz talebinin artması nedeniyle İran’ın, küresel piyasalara ihracatını arttırmak amacıyla doğal gaz üretimini hızlandırdığı bildirildi.

İran geçen hafta, Güney Pars doğal gaz sahasındaki gaz üretim faaliyetlerini hızlandırdığını ifade etti. İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) Başkanı Mohsen Khojasteh-Mehr, "Güney Pars faz 11 geliştirme projesinin faaliyetlerine devam ediyor ve bu kış faz 11'den gaz elde edilebilecek" dedi.

Rus gazının Avrupa pazarlarından silinme ihtimaline karşı, İran'ın Avrupa'ya ihracatını Türkiye ya da Irak gibi üçüncü taraf ülkeler üzerinden yapmaya başlaması bekleniyor. İran'ın Basra Körfezi sularında Katar ile paylaştığı Güney Pars gaz sahasının, ilk aşamada 24 standart geliştirme aşamasına bölündüğü aktarıldı.

35 YENİ KUYU AÇMA PLANI

İran'ın Güney Pars gaz sahasını geliştirmekten sorumlu Pars Petrol ve Gaz Şirketi'nden (POGC) üst düzey bir yetkili, şirketinin ortak sahadaki gaz üretimini arttırmak ve sürdürmek için 35 yeni kuyu açmayı planladığını söyledi.

DÜNYA REZERVİNİN YÜZDE 8’İNİ OLUŞTURAN GAZ BULUNUYOR

Açık denizdeki devasa saha 9.700 kilometrekarelik bir alanı kapsıyor ve bunun 3.700 kilometrekarelik kısmı İran'ın Basra Körfezi'ndeki karasularında yer alıyor. North Dome olarak adlandırılan geri kalan 6.000 kilometrekarelik alan ise Katar'ın karasularında yer alıyor. Ayrıca sahanın, dünya rezervlerinin yaklaşık yüzde 8’ini oluşturan önemli miktarda doğal gaz ve yaklaşık 18 milyar varil kondensat (ham doğal gazın içinde bulunan hidrokarbon sıvıları karışımı) içerdiği tahmin ediliyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler