1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran ve Özbekistan enerjide güçlerini birleştirecek

İran ve Özbekistan enerjide güçlerini birleştirecek

İran ile Özbekistan, petrol ürünleri ve petrokimya ticaretini artırmaya yönelik ilk anlaşmayı yaptı.

İran ve Özbekistan enerjide güçlerini birleştirecek

Enerji Günlüğü - Murtaza Şahmirzayi ve Sherzod Khodjaev, İran ve Özbekistan arasındaki petrol ürünleri ve petrokimya ticaretinin artırılması için ön anlaşma yaptı.

İran'ın Petrol Bakan Yardımcısı Murtaza Şahmirzayi ile Özbekistan'ın Enerji Bakan Yardımcısı Sherzod Khodjaev arasında Cumartesi günü Tahran'daki İran Plats Uluslararası Fuarı'nın oturum arasında yapılan enerji ve petrokimya hususunda yapılan görüşmenin ardından anlaşmaya varıldı.

GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE İRAN VE ÖZBEKİSTAN ARASINDA MUTABAKAT ZAPTI İMZALANMIŞTI

İran ve Özbekistan da 18 Eylül tarihinde farklı enerji sektörlerinde işbirliğine ilişkin bir Mutabakat Zaptı (MOU) imzalamıştı.

MOU, Özbekistan'daki 22. Şanghay İşbirliği Örgütü (SCO) zirvesinin oturum aralarında İran Petrol Bakanı Javad Oji ve Özbekistan Enerji Bakan Vekili Azim Ahmed Khojayev tarafından imzalanmıştı.

İran ve Özbekistan arasında süren görüşmelerde, İran'da petrokimya projelerinin ortak uygulanması, petrol ve gaz alanında jeolojik faaliyetler ve arama faaliyetlerinin yürütülmesi, İran petrokimya ürünlerinin Özbekistan'a tedariği, ham petrol ve petrol ürünlerinin değişimi konuları ele alındı. Ayrıca petrokimya tesisleri için katalizörlerin ve kimyasalların geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi için ortak araştırma yapılması kararı alındı.

Yapılan görüşme sonrası petrol, gaz ve petrokimya endüstrilerinin gelişimi için finansal yardım ve bankacılık işbirliklerinin desteklenmesi, petrol ve gaz endüstrisinin ihtiyaç duyduğu ekipmanların sağlanması, laboratuar ekipmanlarının sağlanması, petrol alanında bilgi alışverişi ve gaz endüstrilerinin yanı sıra petrol endüstrisinde kalifiye insan gücünün yetiştirilmesi konusunda da anlaşmaya varıldı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler