1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İSİG Meclisi: Harmandalı Çöplüğü acilen geri dönüşüm tesisine dönüştürülmeli

İSİG Meclisi: Harmandalı Çöplüğü acilen geri dönüşüm tesisine dönüştürülmeli

İSİG Meclisi, Cumartesi günü çıkan yangında felaketin eşiğinden dönülen Harmandalı Çöplüğü’nün acilen bilimsel standartlara uygun, doğayı ve insan sağlığını koruyan bir geri dönüşüm tesisine dönüştürülmesi gerektiğini açıkladı.

İSİG Meclisi: Harmandalı Çöplüğü acilen geri dönüşüm tesisine dönüştürülmeli

Enerji Günlüğü - İSİG Meclisi, Cumartesi günü çıkan yangında felaketin eşiğinden dönülen Harmandalı Çöplüğü’nün acilen bilimsel standartlara uygun, doğayı ve insan sağlığını koruyan bir geri dönüşüm tesisine dönüştürülmesi gerektiğini açıkladı.

İzmir İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, 6 Temmuz gecesi saat 23.30 civarında Harmandalı Çöplüğü’nde çıkan yangın ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada,  onlarca itfaiye aracının yoğun müdahalelerine rağmen yangının ancak 5-6 saatte kontrol altına alınabildiğine dikkat çekilerek,  olası bir işçi katliamının eşiğinden dönüldüğü kaydedildi. 

“BU YANGIN BİR UYARI FİŞEĞİDİR”

Çöplük’te gece kalan işçilerin yangını erken farkedip kaldıkları çadırları boşaltmaları ve güvenli bir bölgeye çekilmeleri sonucunda bilinen bir yaralanma ya da ölüm olmadığı ifade edilen açıklamada, “Eğer yangın çöpte oluşan bir metan birikmesine rastlasa ya da erken fark edilemeyip işçilerin kaldığı çadırları sarsa Ümraniye Çöplüğü’nden bildiğimiz, Esenyurt AVM inşaatındaki çadır yangınından bildiğimiz manzaralarla karşı karşıya kalmamıza, onlarca işçi arkadaşımızı iş cinayetinde kaybetmemize ramak kalmıştı. Bu yangın bir uyarı fişeğidir: Bir halk sağlığı sorunu olduğu kadar bir işçi sağlığı sorunu da olan Harmandalı Çöplüğü acilen bilimsel standartlara uygun, doğayı ve insan sağlığını koruyan bir geri dönüşüm tesisine dönüştürülmelidir. Bu tesis işçi sağlığını merkeze alan bir anlayışla inşa edilmelidir. Bütün kenti saracak bir geri dönüşüm kültürünün filizleneceği bir sosyal merkez olmalıdır. Bugüne kadar, tamamen güvencesiz, sağlıksız koşullarda bu çöpleri ayrıştırıp, geri dönüştürerek daha az tüketmemizi ve doğayı daha az katletmemizi sağlayan onlarca işçi arkadaşımız, edindikleri deneyimle bu tesisin çalışanları olmalıdır” denildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler