1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İsrail doğalgazı Türkiye`ye göz kırpıyor

İsrail doğalgazı Türkiye`ye göz kırpıyor

Enerji Günlüğü - İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz doğal gaz ihracatı için Ürdün, Yunanistan ve Türkiye'yi potansiyel müşteri olarak gördüklerini...

İsrail doğalgazı Türkiye`ye göz kırpıyor

Enerji Günlüğü - İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz doğal gaz ihracatı için Ürdün, Yunanistan ve Türkiye'yi potansiyel müşteri olarak gördüklerini söyledi.

Uluslararası enerji ilişkilerinde bir tek bir mahkeme kararının nelere yol açabileceğine ilişkin, Doğu Akdeniz'de ilginç bir gelişme yaşandı.

Mısır, İsrail'den gaz ithalatına yönelik yaptığı görüşmeleri durdurdu. Kahire'nin bu kararının nedeni, Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Mahkemesi'nin Mısır'ı İsrail Elektrik Kurumu'na 1,8 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etmesi.

İsrail Altyapı, Enerji ve Su Kaynakları Bakanı Yuval Steinitz, Mısır'ın görüşmeleri durdurması üzerine bir açıklama yaparak, Tahkim kararının, 2001 yılında gaz tedarikinin kesilmesi sonucunda ortaya çıkan zararların tazminini içerdiğini anlattı. Bakan Steinitz, Mısır'la ilişkilerin kopması üzeride, ülkesinin gaz ihracatı konusunda süratle alternatifler üretmesi gerektiğini söyledi. Bu çerçevede bölgede Ürdün, Yunanistan ve Türkiye'yi potansiyel müsteri olarak gördüklerini belirtti.

Kahire ile görüşmelere devam etmeyi arzu ettiklerini ifade eden Bakan Steinitz, Mısır'la ilişkilere büyük önem verdiklerini ve Kahire ile gaz konusunda işbirliği ieçirisinde olmayı arzu ettiklerini belirtti.

İsrail ve Mısır, son yıllarda Doğu Akdeniz'de büyük doğalgaz rezervlerinin keşfedildiği hidrokarbon yataklarına sahip. Ancak bölgeden çıkarılan gaz henüz çevre ülkelerin ihtiyacını karşılamaktan uzak.

Mehmet KARA

...

Önceki ve Sonraki Haberler