1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İsrail ve Lübnan Doğu Akdeniz gazında anlaştı

İsrail ve Lübnan Doğu Akdeniz gazında anlaştı

İsrail ve Lübnan arasında deniz yetki alanı konusunda yaşanan anlaşmazlık çözüldü. Ulaşılan çözümün her iki tarafın da taleplerini karşıladığı ifade edildi.

İsrail ve Lübnan Doğu Akdeniz gazında anlaştı

Enerji Günlüğü - Lübnan ve İsrail deniz sınırı anlaşmasına ilişkin müzakereleri başarılı bir şekilde tamamladı. İsrail gaz sahasındaki payını Fransız Total şirketinden alacak.

İsrail ve Lübnan, deniz sınırlarının çizilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Böylece diplomatik ilişkileri olmayan iki ülkenin Doğu Akdeniz'deki denizaltı doğalgaz rezervlerini kullanma hakları yeniden düzenlenebilecek.  Anlaşma için imzaların atılacağı tarih ise henüz belirlenmedi.

“ANLAŞMA LÜBNAN’IN TALEPLERİNİ KARŞILIYOR”

Lübnan Cumhurbaşkanlığı konuya ilişkin açıklamasında "Lübnan Cumhurbaşkanı'nın İsrail ile deniz sınırı çizimine ilişkin ABD'den teslim aldığı nihai anlaşma tasarısı, Lübnan'ın doğal kaynakları üzerinde tüm haklarını ve taleplerini karşılıyor" denildi. Geçtiğimiz hafta taraflara ABD'den "yazılı teklifler" gelmiş, Lübnan bu teklifte değişiklik talep etse de İsrail kabul etmemişti. 

"İSRAİL PAYINI TOTAL’DEN ALACAK”

Lübnan Meclis Başkan Yardımcısı İlyas Ebu Saab da İsrail ile deniz sınırı anlaşmasına ilişkin müzakerelerde iki tarafın taleplerini karşılayan bir çözüme ulaştıklarını açıkladı. Lübnan ve İsrail arasında herhangi bir gaz ve petrol paylaşım durumu olmayacağının altını çizen Saab, "Lübnan Kana'daki (gaz sahasındaki) tüm haklarına sahip olacaktır. Taraflar arasında kazancın bölünmesi söz konusu değildir. Fransız enerji şirketi Total ve düşman (İsrail) arasında bir anlaşmaya varıldı. Düşman hakkını Lübnan'ın payından değil Total şirketinden alacak." ifadelerini kullandı.

Ekonomisi çöken Lübnan, doğalgaz araştırmalarının ülkeyi ekonomik krizden kurtarmaya yardımcı olmasını bekliyor.

İSRAİL’DEN AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Yair Lapid de komşu Lübnan ile aylarca süren ABD arabuluculuğundaki müzakerelerin ardından ortak deniz sınırı konusunda "tarihi bir anlaşmaya" ulaştıklarını açıkladı.

İsrail ile Lübnan arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunuyor. İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor. İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı 5 bloktan üçünün İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını öne sürüyor. Lübnan tarafı ise tartışmalı bölgenin 2 bin 290 kilometrekare olduğunu savunuyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler