1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Karbuz: İsrail Lübnan’a misilleme yapmış olabilir

Karbuz: İsrail Lübnan’a misilleme yapmış olabilir

Doç. Dr. Sohbet Karbuz, İsrail’in açacağı yeni ihaleye Lübnan ile ihtilaflı bölgeyi önce dahil edip sonra çıkarmasının Lübnan’a bir misilleme ve mesaj olabileceğini söyledi.

Karbuz: İsrail Lübnan’a misilleme yapmış olabilir

Enerji Günlüğü - Doç. Dr. Sohbet Karbuz, İsrail’in açacağı yeni ihaleye Lübnan ile ihtilaflı bölgeyi önce dahil edip sonra çıkarmasının Lübnan’a bir misilleme ve mesaj olabileceğini söyledi.

Doğu Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında zengin enerji kaynaklarını paylaşım savaşı hız kesmeden devam ediyor. İsrail ve Lübnan arasında yaşanan petrol ve doğal gaz saha çakışması mücadelesinde de yeni gelişmeler yaşandı. İsrail hükümeti, Doğu Akdeniz’de bu yıl gerçekleştireceği üçüncü doğalgaz ve petrol arama lisansı turu için daha önce açıkladığı haritayı güncelledi. Güncellenen haritada, Lübnan karasularıyla çakışan kısımların ihale kapsamından çıkarıldığı görüldü. 

Konu ile ilgili Enerji Günlüğü’nün sorularını yanıtlayan OME Petrol ve Gaz Direktörü Doç. Dr. Sohbet Karbuz, İsrail’in bu tutumuyla aslında Lübnan’a bir mesaj verdiğine dikkat çekti. İsrail’in Lübnan ile deniz yetki alanı konusunda ABD aracılığıyla görüşmelere başladığını ve iyi niyet gösterisi olarak halen açık olan 72. Parselin teklif verme süresini belirsiz bir süre ertelediğini belirten Karbuz, buna rağmen Lübnan’ın İsrail ile ihtilaflı olan bölgeyi içine alan parsellerin yer aldığı ikinci ihalesinde değişikliğe gitmediğini kaydetti. 

Karbuz, “Derken İsrail Enerji Bakanlığı geçen hafta bir harita yayınladı. 72. Parselin Lübnan’la ihtilaflı olan bölgeyi içine alacak şekilde uzatıldığını gösteriyordu. Kafalarda soru işaretleri doğdu. Çünkü ABD aracılığıyla 5 tur görüşme yapılmıştı. Lübnan’ın geçtiğimiz aylarda münhasır ekonomik bölge sınırını Karish sahasının bir kısmını içine alacak şekilde güneye doğru kaydırması iki ülke arasında sorunlara neden olmuş ve deniz yetki alanları konusunda yapılan müzakereleri sonlandırmıştı. Bu görüşmelerden bir sonuç çıkmadığı için mi onu uzattı, yoksa bilmeyerek bir hata mı yapmıştı? İsrail’in halen açık olan ve teklif verme süresini belirsiz bir süre ertelediği bölgeye sokmadığı 72. parseli tekrar dahil etmesi, ‘Sen öyle yaparsan ben de böyle yaparım’ misillemesi olabilir. Madem öyle, peki İsrail daha sonra neden geri çekti? Misilleme ve mesaj verdi. Aslında bir mesaj verdi. Lübnan da daha önce İsrail ile ihtilaflı olan bölgeyi içine alan 2. parseli ihaleye açmıştı” ifadesini kullandı.

“LÜBNAN ‘KARİSH’TEN NE KOPARIRSAM KARDIR’ DİYOR OLABİLİR”

Enerji Günlüğü’nün “Lübnan neden böyle bir şeye ihtiyaç duydu?” sorusuna ise Karbuz, “Belki Lübnan Karish sahasının bir kısmını içine almak istiyor. Veya bilerek yaptı. Karish sahasının Lübnan sularına uzandığını iddia ediyordu. Karish’ten ne koparırsam kardır diye düşünüyor olabilir” şeklinde yanıt verdi.

İSRAİL ABD’Yİ ARKASINA ALABİLİR

Karbuz ayrıca, İsrail’in bu yıl yapacağı ihale turunda 72. Parseli Energean’a vermeyebileceğini, Amerikan şirket Chevron’a vererek, ABD’yi arkasına almanın çok daha işine gelebileceğini öngördü. Karbuz, “Ben İsrail olsam Chevron’u bir Arap ulusal şirketi ile konsorsiyum kurmaya teşvik eder ve 72.nci parseli o konsorsiyuma verirdim” ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler