1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İstasyonlara taşıt tanıma sistemi kurulması zorunluluğu getirildi

İstasyonlara taşıt tanıma sistemi kurulması zorunluluğu getirildi

Akaryakıt istasyonlarına Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kurulması mecburi hale geldi. Sistem kapsamındaki yakıt pompalarına da taşıt tanıma okuyucu cihazı takılacak.

İstasyonlara taşıt tanıma sistemi kurulması zorunluluğu getirildi

Enerji Günlüğü - Akaryakıt istasyonlarına Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kurulması mecburi hale geldi. Sistem kapsamındaki yakıt pompalarına taşıt tanıma okuyucu cihazları; araç depo girişlerine de taşıt tanıma birimleri takılacak.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği (Sıra No: 1), Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ uyarınca akaryakıt istasyonlarına Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kurulması zorunluluğu getirildi. Tebliğ ayrıca 31 Aralık 2024 tarihine kadar en az bir pompa ünitesine taşıt tanıma okuyucu cihazı (TTO) takılması zorunluluğu da getirdi. 

Yeni Tebliğ, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 370) ile Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğini (Sıra No: 383) de yürürlükten kaldırdı.

TAŞIT PLAKASI OTOMATİK OLARAK SİSTEME GİRİLECEK

UTTS’ler, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü (Darphane) tarafından bütün akaryakıt istasyonlarına kurulacak ve işletilecek. Sistemin kurulumu, Yeni Nesli Pompa Ödeme Kaydedici Cihazlar (YN Pompa ÖKC) ile iletişim kurabilecek şekilde yapılacak. Sistem sayesinde satış işlemi sırasında, akaryakıt satın alan aracın plaka numarasının sisteme girişi sağlanacak. 

Akaryakıt istasyonu işletmecileri, 31 Aralık 2024 tarihine kadar en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine taşıt tanıma okuyucu cihazları (TTO) taktırmakla yükümlü olacaklar. Bu cihazların montaj işlemlerini, sadece Darphane tarafından yetkilendirilen firmalar yapabilecek. 

Yetkili firmaların tamir, değişim veya imha amacıyla söktüğü TTO’lar, kayıt altına alınarak UTTS’ye elektronik olarak bildirilecek. 

ARAÇLARIN DEPO GİRİŞİNE TAŞIT TANIMA BİRİMİ TAKILACAK

UTTS kapsamında yakıt alan araçların yakıt deposu girişi üzerine de 31 Aralık 2024 tarihine kadar, Darphane tarafından üretilen Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırılacak. Bu cihazların montajını da sadece Darphane’nin yetkilendirdiği firmalar yapabilecek. Taşıtın sahiplik ve/veya plaka bilgisi değişecek olursa; TTB’ler yetkili firmalar tarafından değiştirilecekler. TTB’lerin arıza, zarar görme vb. zorunlu haller dışında sökülmesi yasak olacak. TTB’ler, takılı oldukları yerden söküldüğünde artık çalışamayacak şekilde monte edilmesi de zorunlu olacak. Herhangi bir değişim durumunda ise bu durum elektronik olarak UTTS’ye bildirilecek. 

İSTASYON İŞLETMECİSİ PLAKA BİLGİSİNİ KONTROL EDECEK

Akaryakıt istasyonu işletmecileri UTTS’nin sistem olarak kurulumundan sonra bile otomatik olarak kaydedilen plaka bilgisinin doğruluğunu kontrol etmekle yükümlü olacaklar. 

Tebliğde belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket eden veya belirlenen sürelerde öngörülen yükümlülükleri yerine getirmeyenler hakkında; 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili ceza hükümlerinde öngörülen yaptırımlar uygulanacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler