1. HABERLER

  2. PETROL

  3. EPDK'da akaryakıt zirvesi: Başkan Yılmaz geri adım atmadı

EPDK'da akaryakıt zirvesi: Başkan Yılmaz geri adım atmadı

EPDK ile akaryakıt sektörü temsilcileri arasında yapılan toplantıda; marj paylaşımı, taşıt tanıma sistemi ve 'kredi kartıyla yapılan satışlara farklı fiyat' tartışmaları masaya yatırıldı.

EPDK'da akaryakıt zirvesi: Başkan Yılmaz geri adım atmadı

Enerji Günlüğü - EPDK ile akaryakıt sektörü temsilcileri arasında yapılan toplantıda; marj paylaşımı, taşıt tanıma sistemi ve 'kredi kartıyla yapılan satışlara farklı fiyat' tartışmaları masaya yatırıldı. Toplantıda bayi marjlarının makul seviyede olduğunu belirten EPDK geri adım atmadı.  

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz’ın çağrısı üzerine akaryakıt sektörünün dağıtım ve bayii dernek temsilcileri (PET-DER, PÜİS, ADER, TABGİS) katılımı ile bir toplantı gerçekleştirildi. TÜPRAŞ ve STAR Rafineri yöneticilerinin de katıldığı toplantıda akaryakıt sektörünün içinde bulunduğu durum ve bir süredir gündeme getirilen marj paylaşımı konusu değerlendirildi. 

Yaklaşık iki saat süren toplantının ardından EPDK’nın yaptığı açıklamada “Öncelikle bir kez daha vurgulamak isteriz ki akaryakıt fiyatları serbest piyasa koşullarında oluşmaktadır” denildi. 

Fiyat oluşumunda en önemli payın; petrol fiyatları ve dövizdeki hareketler olduğuna işaret edilen açıklamada “Bunun yanı sıra vergiler ve dağıtıcı+bayi payı ile fiyatlar son şeklini alır.  Fiyat oluşumunu sürekli denetleme görevi olan EPDK’nın bu fiyatlara doğrudan bir müdahalesi söz konusu değildir” denildi. 

"BAYİ MARJLARI MAKUL SEVİYEDE"

Halen akaryakıt fiyatları içerisindeki dağıtıcı ve bayi marjlarının makul bir seviyede olduğu vurgusu yapılan açıklamada “Bu tutarlar iddia edildiği gibi bayilerin iflasına ve kapanmasına sebep olacak hatta ülkemizi akaryakıt sıkıntısına sokacak düzeyde kesinlikle değildir. İçinden geçtiğimiz süreçte büyük bir kar beklentisi içine girmek de sektörümüz için gerçekçi bir yaklaşım olarak görülmemelidir” ifadeleri yer aldı. 

Mustafa Yılmaz, petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen satış fiyatlarında makul olmayan kâr artışları tespit etmeleri halinde tavan fiyat uygulamasının yeniden gündeme gelebileceğini hatırlattı. Yılmaz, dağıtıcıların, marj bölüşümünde paylaşım kültürüne uygun biçimde mevki dezavantajı olan ve düşük tonajlı bayilere destek olması gerektiğini de vurguladı. 

TAŞIT TANIMA SİSTEMİ TARTIŞMALARI

Toplantıda, tüketicilere yük oluşturmadan marj paylaşımı sorununu çözebilecek alternatiflerin de toplantıda değerlendirildiği kaydedilirken şöyle denildi: 

“Bunlardan biri, rafineri priminin dağıtıcı ve bayiler arasında basiretli ve iyi niyetli bir anlayışla paylaşılmasıdır. Toplantıda taşıt tanıma sistemi (TTS) ile yapılan satışlarda bayilerin mağdur edildiği yönündeki değerlendirmeler de not edilmiştir. EPDK’nın da bir çalışma yaptığı TTS ile ilgili dağıtıcıların bayilere aşırı yük oluşturacak bir mantıkla hareket etmemesi gerektiği hatırlatılmıştır.”

Taşıt tanıma kapsamındaki kamu araçlarına, ambulanslara bazı bayiler tarafından akaryakıt verilmek istenmediğine dair şikayetler üzerine söz konusu bayilerle ilgili inceleme başlatıldığı vurgulanırken “Tüketiciyi mağdur eden bayiler ağır yaptırımla karşılaşacaktır” denildi. 

KREDİ KARTINA KARŞI NAKİT SATIŞ

Toplantıda kredi kartı ile akaryakıt satışları konusu da gündeme geldi. Daha önce de bazı sektör temsilcileri tarafından dillendirilen kredi kartı ile satışlara yüksek, nakit satışlara ise indirimli fiyatlandırma konusunun EPDK’nın görev alanı dışında olduğu kaydedildi. Bu konunun “akaryakıtta nakit ödemeye ucuz fiyat önerisi” gibi lanse edilmesinin yanlış olduğuna işaret edilen açıklamada “Zira tüketicilerin büyük bir çoğunluğu akaryakıt ürünlerini kredi kartı ile satın almaktadır. Bu talep kredi kartı ile akaryakıt alan tüketicileri cezalandırmak anlamına gelecektir” denildi.  

EPDK’nın açıklaması şöyle tamamlandı: “Son olarak ifade etmek isteriz ki; ne petrol fiyatlarının istikrarsız bir görünüm sergilediği bu günlerde ne de ileride, akaryakıt fiyat oluşumunu etkileyecek tüketici aleyhine herhangi düzenlemeye gidilmesi söz konusu olabilir.”

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler