1. HABERLER

  2. PETROL

  3. PETDER EPDK’nın tutumundan memnun

PETDER EPDK’nın tutumundan memnun

PETDER, üye kuruluşları ile bayileri arasındaki ticari sır niteliğindeki sözleşmesel ilişkilerin detaylarının, bu konuda yetkili olan kamu kurumları dışında hiç kimse ile paylaşılamayacağını açıkladı.

PETDER EPDK’nın tutumundan memnun

Enerji Günlüğü - PETDER, akaryakıt fiyatını oluşturan entegre dağıtıcı ve bayi marjı paylaşımı ile ilgili EPDK’nın bir düzenlemeye gitmemesini memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

PETDER (Petrol Sanayi Derneği) 16 Mart 2022 tarihinde EPDK’da Yapılan Akaryakıt Sektör Toplantısı ile ilgili bir açıklama yayınlayarak, “Enerji fiyatlarının ve tedariğinin uluslararası düzeyde olağanüstü günlerden geçtiği bu dönemde gerek tüketicilerimizin gerekse bayilerimizin herhangi bir sıkıntı yaşamaması için, PETDER üyesi akaryakıt dağıtım firmaları olarak tüm gücümüzle çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Bu kapsamda, bayilerimiz ile işbirliği içerisinde tüketicilerimizin en kaliteli yakıta ve hizmete uygun koşullarla ulaşmasını temin etme çabalarımız devam edecektir” dedi.

DAĞITICI VE BAYİ MARJI SERBESTÇE BELİRLENİYOR

Motorin ürün fiyatlarında Mart ayı içerisinde 5 kez fiyat artışı ve 3 fiyat düşüşü, benzin fiyatında ise 5 kez fiyat artışı ve 2 fiyat düşüşü yaşandığı belirtilen açıklamada, EPDK’nın fiyat oluşumlarını izlemek ile, gerekli gördüğü durumlarda ilgili akaryakıt dağıtım şirketi tarafından serbestçe belirlenen dağıtıcı ve bayi marjı ile ilgili iki ay süreyle tavan fiyat uygulamak dışında fiyat oluşumlarında herhangi bir yetkisinin olmadığı hatırlatıldı.

EPDK’NIN MARJ DÜZENLEMESİNE GİTMEMESİNİ MEMNUNİYETLE KARŞILADIK

Akaryakıt fiyatını oluşturan entegre dağıtıcı ve bayi marjının paylaşımının bir Anayasal Hak olan sözleşme serbestisi ilkesi çerçevesinde ilgili dağıtım şirketi ve bayileri arasında yapılan ikili müzakereler sonucunda akdedilen sözleşmeler ile belirlendiğine vurgu yapan PETDER, “Bu hususun sektörle ilgili düzenleme ve denetleme yapma yetkisini haiz yegane kurum olan EPDK tarafından sektörün tüm paydaşlarına tekrar hatırlatılmasından ve ikili sözleşmeler ile belirlenen alanlar ile ilgili bir düzenlemeye gidilemeyeceğinin belirtilmesinden büyük memnuniyet duyduk” ifadesini kullandı.

TİCARİ SIR NİTELİĞİNDEKİ SÖZLEŞME DETAYLARINI PAYLAŞMAYACAĞIZ

PETDER, bayiler ile Üye kuruluşları arasında genel olarak 5’er yıllık sözleşmeler yapıldığını hatırlatarak, buna rağmen bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yaşadıkları ve yaşayabilecekleri sıkıntıların giderilmesinde kendilerinin hep yanında ve destekçisi olmaya devam edeceklerini ifade etti. Açıklamada, “Ancak, her bir üye kuruluşumuz ile bayileri arasındaki ticari sır niteliğindeki sözleşmesel ilişkilerin detaylarının da bu konuda yetkili olan kamu kurumları dışında hiç kimse ile paylaşılamayacağının da altını çizmek isteriz” denildi.

PETDER açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Son olarak; her zaman olduğu gibi bundan sonra da düsturumuz, sektörümüz ile ilgili konu ve sorunları bu konuda düzenleme yetkisi olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ile paylaşacak ve bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çözümleri ve sektörün geleceğini Kurum ile birlikte inşa edeceğiz.”

 

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler