1. HABERLER

  2. PETROL

  3. TABGİS: Akaryakıtta marj yetersizliğinin çözümü için çalışacağız 

TABGİS: Akaryakıtta marj yetersizliğinin çözümü için çalışacağız 

TABGİS, akaryakıt sektöründe dağıtıcı ve bayi ağındaki temel sorunun toplam marjın yetersizliği olduğunu açıkladı.

TABGİS: Akaryakıtta marj yetersizliğinin çözümü için çalışacağız 

Enerji Günlüğü - TABGİS, dağıtıcı ve bayilerin toplam marjının, finansal ve operasyonel giderlerini karşılayabilecek bir düzeyde olmadığını ve bunun çözümü için çalışacaklarını açıkladı. 

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol Ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Yönetim Kurulu, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ile petrol sektörünün bir araya geldiği 16 Mart 2022 tarihli toplantıya ilişkin bir açıklama yayınladı.

Bayi marjlarının iyileştirilmesine yönelik önerileri içindeki taşıt tanıma sistemleri (TTS) üzerinden yapılan satışlarda, dağıtım şirketleri tarafından merkezi olarak verilen indirimlere bayi marjından yapılan katılımların sonlandırılmasına ilişkin taleplerinin toplantıda gündeme alındığını belirten Sendika, EPDK’ya bu konuda yaşanan bayi mağduriyetlerine karşı gösterdiği hassasiyetle kurum nezdinde başlattıkları çalışmalarından dolayı teşekkür etti. 

KREDİ KARTLARIYLA ALIŞVERİŞTE MALİYET ARTIŞI 

Öte yandan Sendika, akaryakıt fiyatlarının artmasıyla birlikte hem istasyonlarda kredi kartıyla yapılan satışların artması, hem de bankaların aldığı yüzdesel takas komisyon oranlarının yüksek olması nedeniyle bir yıl içindeki maliyetin % 187 arttığına dikkat çekti. Bunun borçlanarak faaliyetlerini sürdürmeye çalışan istasyonlarda kaldırılamayacak bir finansman yükü haline geldiği kaydedilerek, satışların nakit ve kredi kartı olmak üzere fiyatlandırılması konusunda sendika olarak çalışmalarını ilgili kurumlar nezdinde sürdürecekleri ifade edildi. 

TEMEL SORUN MARJ YETERSİZLİĞİ 

Açıklamada temel sorunun marj yetersizliği olduğu kaydedilerek şöyle devam edildi:

“Bir yıllık süreçte rafineri ürün fiyatlarının % 248, taşıt tanıma sistemi ve nakliye giderlerinin % 191, elektrik giderinin % 154’ü bulan artıştan kaynaklanan yükünü,  bu giderlerin ancak üçte biri kadar artan bir marj ile finanse edecek gücümüz bulunmamaktadır. İstasyonların kesintisiz, aynı kalitede ve istihdamı koruyarak faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için dağıtıcı ve bayilerin toplam marjının, toplantıya katılan dağıtıcı temsilcilerinin de mutabık olduğu üzere,  bayilerin finansal ve operasyonel giderlerini karşılayabilecek bir düzeyde bulunmadığı değerlendirilmiştir. 

Sonuç olarak, akaryakıt sektöründe dağıtıcı ve bayi ağındaki temel sorunun toplam marjın yetersizliği olduğunu, bu sorunun mesleğimizin geleceği adına çözümlenmesi için tüm çabamızla ve sağduyu ile hareket ederek çalışmalarımızı sürdüreceğimizi değerli meslektaşlarımızın ve saygıdeğer kamuoyunun bilgilerine arz ederiz.”

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler