1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Akaryakıt istasyonları taşıt tanıma sistemine katılmayabilecek

Akaryakıt istasyonları taşıt tanıma sistemine katılmayabilecek

Akaryakıt istasyonları ana dağıtım şirketlerinin kurduğu ve taşıt-plaka tanıma olarak da bilinen elektronik satış kapsamında tüketiciye sundurları indirimi uygulamayabilecekler.

Akaryakıt istasyonları taşıt tanıma sistemine katılmayabilecek

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), akaryakıt piyasasında ana dağıtıcı firmalar tarafından geliştirilen taşıt ve plaka tanıma sistemleri kapsamında yapılacak indirimlerin nasıl yürütüleceğine dair yeni bir karar aldı. Karar ile taşıt tanıma sistemlerinde dağıtım şirketlerinin verdiği indirime bayilerin katılma zorunluluğu kaldırıldı. EPDK’nın konuyla ilgili kararının kısa süre içinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. 

Yapılan düzenlemeyle akaryakıt dağıtım şirketlerinin Taşıt Tanıma Sistemi'nden merkezi olarak uyguladıkları indirimlere bayiler bundan sonraki süreçte katılmayacaklar. Dağıtım şirketleri müşterileriyle yapacağı anlaşmalarda kendi kar oranları üzerinden pazarlık yapacaklar. 

TABGİS GİRİŞİMLERDE BULUNUYORDU 

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz İşverenleri Sendikası (TABGİS) Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, elektronik sistem üzerinden yapılan satışların yeniden düzenlenmesi için uzun süredir girişimlerde bulunduklarını söyledi. Sistemin hem şeffaflık sorunu olduğunu hem de bayiler üzerinde katlanılamaz bir yük oluşturduğunu belirten Zülfikar, “Başta EPDK Başkanımız Mustafa Yılmaz olmak üzere Başkan Yardımcıları, Kurul Üyeleri, Tarifeler Dairesi ve Petrol Piyasası Dairesi Başkanlarımıza, bu süreçte tüm görüşmelerimizde konuyu detaylarıyla inceleyip uzun zamandır beklediğimiz bu sonuca ulaşmamızda emeği geçen EPDK’nın tüm değerli bürokratlarına teşekkür ediyoruz” dedi. Zülfikar, bu konudaki taleplerini desteklediğini belirterek, Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper’e de teşekkür etti.

NAKLİYE MALİYETİ DAĞITIM PAYINDAN AYRILSIN

Yapılan düzenleme ile bayilerin içinde bulundukları sorunun sona ermeyeceğini belirten Zülfikar, ancak adılan adımın bayilere önemli ölçüde nefes aldıracak bir iyileştirme sağlayacağını kaydetti. 

TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, bayilerin maliyetlerinin her geçen gün arttığını vurgularken, EPDK’dan nakliye maliyetlerini dağıtım payından ayıracak bir düzenlemenin de en kısa sürede yapılmasını beklediklerini söyledi. 

Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler