1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. İTÜ-Rolls Royce nükleer işbirliği mutabakatı imzalandı

İTÜ-Rolls Royce nükleer işbirliği mutabakatı imzalandı

Enerji Günlüğü - Nükleer sanayinin gelişimine yönelik İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Rolls-Royce arasındaki nükleer konusundaki işbirliği...

İTÜ-Rolls Royce nükleer işbirliği mutabakatı imzalandı

Enerji Günlüğü - Nükleer sanayinin gelişimine yönelik İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Rolls-Royce arasındaki nükleer konusundaki işbirliği mutabakat zaptı, Bakan Yıldız'ın katıldığı Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığında gerçekleştirilen törenle imzalandı.

Bu işbirliğinin yerli sanayinin gelişmesi adına yapıldığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Nihai bir nokta değil ama başlamak adına yapılan bir iş. Türkiye'de knowhow transferiyle beraber yapılacak bütün bilgi akışlarının İTÜ Teknopark'ta üniversite sanayi işbirliğiyle beraber toplanması adına önemli bir artı olacaktır" diye konuştu. 

“İTÜ, 16 MİLYAR DOLAR’LIK İŞLEME EV SAHİBİ OLACAK”

İTÜ mezunu olarak farklı bir heyecan duyduğunu da dile getiren Yıldız, "Biz aslında yerli firmalarımızı Rolls-Royce nezdinde bir nevi görücüye çıkartacağız ve bunun zemini de İstanbul Teknik Üniversitesi Teknopark olacak. Nükleer güç santralleriyle alakalı yaklaşık 16 milyar Dolar’lık yerli pazarına karşılık gelecek işlem için İTÜ'nün iyi bir ev sahipliği yapacağını ve üniversite-sanayi işbirliğine de çok iyi başlık oluşturacağı kanaatindeyim" ifadesini kullandı.

ROLLS-ROYCE, YERLİ TEDARİK ZİNCİRİ OLUŞTURULMASINA DESTEK OLACAK

Rolls-Royce Nükleer Grup Başkan Yardımcısı Paul Harris ise işbirliğinin bütçesinin henüz belirlenmediğini belirterek, Şirketinin İTÜ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı işbirliğinde yerli tedarik zincirinin oluşturulmasına destek sağlayacağını anlatan Harris, bu süreçte Türkiye'nin nükleer sanayide kendi ürün ve hizmetlerini sunmaya, bakım ve onarım şirketlerini oluşturmaya çalışacağını belirtti. 

İLK FAZ 12-18 AY SÜRECEK

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da, İTÜ'nün nükleer enerjide Türkiye'nin tek ve en eski üniversitesi olduğunu belirterek, “Aslında know-how geliştirmede öncü olacağız. Nükleer sadece santrallerde değil tıptan birçok alana kadar çok geniş yelpazede kullanılıyor. Türkiye'de bu tür firmaların oluşmasına öncülük etmek istiyoruz. İlk faz 12-18 ay sürecek. Bu öğrenme fazı olacak. Buraya seçilecek firmalara öncülük etmek istiyoruz. Hükümetin ve Bakanlığın bunlara desteğinin sonsuz olacağına inanıyoruz” dedi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler