1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Japonya 100 kadar eski kömür santralini kapatacak

Japonya 100 kadar eski kömür santralini kapatacak

Japonya on yıl içinde 100'e yakın eski ve verimsiz kömürlü elektrik santralini ya askıya almayı ya da kapatmayı planlıyor.

Japonya 100 kadar eski kömür santralini kapatacak

Enerji Günlüğü - Japonya on yıl içinde 100'e yakın eski ve verimsiz kömürlü elektrik santralini ya askıya almayı ya da kapatmayı planlıyor.

Mayıs ayında önümüzdeki beş yıl içinde 17 farklı sahada 22 kömür yakıtlı elektrik santrali kurmayı planladığını açıklayan Japonya’nın 2030'a kadar 100'e yakın verimsiz kömürlü elektrik santralini ya askıya alacağı ya da kapatacağı bildirildi. Japon basınında yer alan haberlere göre, Japonya Sanayi Bakanı Hiroshi Kajiyama, 1990'ların ortasından önce inşa edilmiş ve verimsiz olarak kabul edilen 100 ila 114 kömürlü elektrik santralinin yaklaşık % 90'ının kapatılacağını ya da durdurulacağını ve bu konunun yakında ilan edeceğini açıkladı. 

Japonya Sanayi Bakanlığı'ndan bir yetkili ise verimsiz kömürlü elektrik santrallerinden 2030'a kadar kademeli çıkılacağını ancak kapatılma ya da askıya alma konusunda henüz karar verilmediğini bildirdi.

Japonya 47 bin MW kapasiteli kömür yakıtlı elektrik santrali işletiyor. Ayrıca 10 bin MW kapasiteli santral de kurulum aşamasında. Japonya elektrik ihtiyacının üçte birinden fazlasını kömürden üretiyor. Ömrünü tamamlayan kömür santrallerinin devre dışı bırakılmasına rağmen ülkenin elektrik üretiminde kömürün payının 2030 yılında yüzde 25’ten fazla olması bekleniyor. Japonya'nın eski ve verimsiz kapsamındaki 114 kömür santrali veya ünitesini kapatması halinde bile inşa halindeki 10 bin MW kömür santrali dışında 26 bin MW kurulu kömür santrali kapasitesine sahip olacağı belirtiliyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler