1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Japonya okyanus akıntısından elektrik üretiyor

Japonya okyanus akıntısından elektrik üretiyor

Japon IHI Corporation ve NEDO, Kairyu Deniz Türbini adı verilen sistemle derin okyanus akıntılarını kullanarak elektrik üretiyor.

Japonya okyanus akıntısından elektrik üretiyor

Enerji, Günlüğü - Japon IHI Corporation ve NEDO, Kairyu Deniz Türbini adı verilen sistemle derin okyanus akıntılarını kullanarak elektrik üretiyor. 
 
Japon IHI Corporation şirketi, Japon devlet kuruluşu Yeni Enerji ve Endüstriyel Teknoloji Geliştirme Örgütü (NEDO) ile birlikte geliştirdiği ve okyanus akıntısı anlamına gelen Kairyu adını verdikleri sistemle, deniz dibi koşullarında elektrik üretmeye başladı. IHI Corporation sistemin deneme çalışmalarını 3 yıldır sürdürüyordu. 

OKYANUS AKINTISINDAN KESİNTİSİZ ELEKTRİK
Kairyu Deniz Türbini, teknik olarak rüzgar enerjisi santrallerinin derin deniz versiyonu olarak tanımlanabilir. Sistemin her iki tarafındaki bölmelerin ucunda 11 metre uzunluğunda türbin kanatları bulunuyor. Bunlar jeneratörün su altındaki konumunu stabilize etmek için zıt yönlerde dönüyor. İki yanda bulunan türbinlerin deniz dibindeki irtifası, ortada ve biraz yüksekte bulunan silindirik bölme, sistemin su içinde aşağı/yukarı hareketini sağlıyor. Böylece türbinler akıntının irtifası değiştikçe dikey doğrultuda akıntının en güçlü olduğu derinliğe geçerek, yer değiştirebiliyor. Bu da kesintisiz üretime olanak tanıyor. Sistem bu açıdan aralıklı üretim yapabilen bütün alternatiflerden ayrılıyor. Sistemin dkiey hareketi, bakım ve onarım için kolayca yüzeye çıkasına da imkan veriyor.

kairyu-deniz-turbini-nedo.jpg

VERİMLİLİK ORANI %70
Sistem, dünyanın en büyük okyanus akıntılarından biri olan Kuroshio Akıntısı boyunca deniz dibine demirlenerek çalışıyor. Kuroshio Akıntısı, Filipinler'in doğusundan başlıyor; Tayvan ve Japonya'yı geçerek kuzeydoğu yönünde akıyor. Kuroshio, Pasifik Okyanusu'ndaki en güçlü akıntı. Kuroshio Akıntı Sistemi aynı zamanda iklimi Kuzey Amerika'ya kadar etkileyen, dünyadaki en yoğun hava-deniz ısı değişim bölgelerinden birini yaratıyor. 

Saniyede 2,5 metre hızla akan Kuroshio, Kairyu'nun çalışma süresinin %70’inde üretim yapabilmesini sağlayacak. Bu oran karadaki rüzgar enerjisi sistemlerinde %29; güneş enerjisi sistemlerinde ise %15. NEDO Kairyu Deniz Türbini Sistemi’nin Kuroshio Akıntısında 200 GW’a kadar güvenilir enerji üretebileceğini tahmin ediyor.

KAİRYU İLK ÖRNEK DEĞİL
Kairyu Deniz Türbini dünyadaki ilk örnek değil. Ancak öncüllerine göre hem performans, hem kurulu güç, hem de verimlilik olarak öne çıkıyor. İskoçya merkezli Orbital Marine Power’ın Kuzey Denizi'nde yaklaşık 2 yıl önce kurduğu ve 2.000 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayan 2MW’lık gelgit türbini bunlardan biri. Orbital'ın türbinlerinin jeneratörlerini Türkiye merkezli Teksan temin etmişti

Güney Kore’de dünyanın en büyük gelgit enerji santrali olarak bilinen 254MW’lık Sihwa Gölü Santrali ile Fransa, La Rance’da 1966’da kurulan, 240MW'lık dünyanın en eski gelgit santrali de Kairyu’nun öncüllerinden. 

Bu tesislerin her ikisi de enerji üretiminde, gelgitlerle açılıp kapanan kapılara sahip uzun bir su altı duvarından yararlanıyor. Örneğin, La Rance tesisindeki duvarın uzunluğu 145 metre. Bu teknik, birden fazla türbinle yüksek miktarda güç üretmek açısından avantajlıdır. Sihwa Gölü tesisinde toplam 10 türbin bulunuyor. La Rance'ta ise 24 türbin var. 

330 ton ağırlığındaki Kairyu ise gelgitlerle değil akıntılarla çalışan bir sistem. Kairyu’nun sistemi şöyle çalışıyor: Gelgit veya akıntılarla oluşan suyun hareketi, rotora bağlanan kanatları döndürüyor. Böylece rotor dönüyor ve sisteme entegre olan jeneratöre güç sağlıyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler