1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. JESDER: YEKDEM Euro bazında devam etsin

JESDER: YEKDEM Euro bazında devam etsin

Enerji Günlüğü - JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, doların yüksek volatilitesi nedeniyle, yeni dönemde YEKDEM'in Euro bazında devam etmesini talep ettiklerini...

JESDER: YEKDEM Euro bazında devam etsin

Enerji Günlüğü - JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, doların yüksek volatilitesi nedeniyle, yeni dönemde YEKDEM'in Euro bazında devam etmesini talep ettiklerini açıkladı.

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, Meteorolojinin Sesi Radyosunda, Levent Yalçın’ın hazırlayıp sunduğu “Yeşil Radyo” programının konuğu oldu. Programda jeotermalin riskli bir yatırım olduğuna dikkat çeken Şentürk, 1 MW'lik bir santral yatırımının yaklaşık 4 milyon dolarlık maliyetinin bulunduğunu, bu nedenle büyük, risk üstlenebilecek güce sahip şirketlere daha uygun olduğunu vurguladı. Şentürk, santral işletmeye geçtikten sonra yatırım gereğinin ortaya çıkabildiğini de belirtti. 

Şentürk, risklerin minimize edilmesi için jeotermal enerjinin desteklenmesi gerektiğini belirterek, "YEKDEM mekanizmasının 2020 sonrasında devamı şart. Yoksa bu sektör biter" dedi. Şentürk, doların yüksek volatilitesi nedeniyle, yeni dönemde YEKDEM'in Euro bazında devam etmesini talep ettiklerini de belirtti.

JEOTERMAL SAHALARA GES KURULSUN

Şentürk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na ülke genelinde yer alan toplam 41 jeotermal enerji santralinin tamamını güneş santrali yapmak istediklerini vurgulayarak şunları dile getirdi: “Şuan ülkemizde 41 tane jeotermal santralimiz 1155 megavat kurulu güçle hizmet veriyor. Bu alanda 250 megavat civarında üretimimiz var. Mevcut jeotermal santrallerimizin sahalarına fotovoltaik kurulum yaptığımızda bu rakam kadar daha arz güvenliğimiz artacak. Kendi ürettiğimizle iç tüketimlerimizi karşılıyoruz. İç tüketimlerimiz ürettiğimiz enerjinin yüzde 25’lerine tekabül ediyor. Biz santrallerimizi yaparken yani kuyuları açarken yaklaşık 5 bin metre alan kullanıyoruz. Ama işimiz bittiğinde 500 metrekare alan bizim için yeterli oluyor. Bu nedenle bu boş alanı güneş enerjisi santraliyle değerlendirmek ve kendi iç tüketimlerimizi karşılamak istiyoruz. Yasal hiçbir sorun yok ufak tefek düzenlemelerle hayata geçeceğini düşünüyorum. Aynı mevzuat içerisinde HES’lere de kapı açılacak. 2018 yılı içerisinde jeotermal enerji santrallerinde fotovoltaik tarlalarını görmeyi hedefliyoruz”. 

JEOTERMAL ARZ GÜVENLİĞİNE SAHİP TEK YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAĞI

Programda jeotermalin arz güvenliği özelliğine dikkat çeken Şentürk, "Yenilenebilir enerjide arz güvenliği olan tek santral tipi jeotermal elektrik santrallarıdır" dedi. Şentürk sözlerini şöyle sürdürdü: "Jeotermalin kurulu gücü bugün itibarıyla Bin 155 Megawatt düzeyindedir. Bu rakam, diğer yenilenebilir türlerinden az olarak görünebilir. Ama jeotermal santrallerin elektrik üretimi çok yüksektir. Çünkü jeotermal santraller, 7 / 24 çalışıyorlar. Jeotermalde kapasite yüzde 98 olarak tanımlanır. Ama biz yüzde 100'lere ulaştığını çok gördük." 

GİGAWATT KULÜBÜNDEYİZ

Dünyada jeotermal santrallerin kurulu gücünün 10 bin MW'yi geçtiğini belirten Şentürk, Türkiye'nin jeotermalde kurulu güç olarak dünyada dördüncü sırada olduğunu vurguladı. Şentürk, "Gigawattlar Kulübü'nün dört üyesinden biriyiz. Amerika Birleşik Devletleri, Filipinler ve Endonezya'nın arkasında buluyoruz" dedi. İlk üçte yer alan ülkelerin yaklaşık 50 yıldır jeotermal enerji üretimi yaptığını, Türkiye'nin ise henüz 10 yıldır bu alanda faaliyet gösterdiğini belirten Şentürk, "Biz bu ülkelere dahi Know-how ihraç edecek kadar bu işi öğrendik" dedi. 

YATIRIMLAR İÇ ANADOLU’YA KAYIYOR

MTA'nin saha keşiflerini ilk olarak Batı Anadolu'da yapması nedeniyle yatırımların burada yoğunlaştığına dikkat çeken Şentürk, son dönemde yatırımların Ege'den iç bölgelere doğru kaymaya başladığına dikkat çekti. Şentürk, yeni yatırımcılara araştırmalarını İç Anadolu'daki volkanik bölgelerde yoğunlaştırmaları çağrısı yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler