1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Kaleli: Gerçekleştirilemeyen lisanssız projelere af getirilsin

Kaleli: Gerçekleştirilemeyen lisanssız projelere af getirilsin

GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, bir şekilde gerçekleştirilememiş lisanssız güneş projelerine af getirilmesinin sektöre büyük yarar sağlayacağını söyledi. 

Kaleli: Gerçekleştirilemeyen lisanssız projelere af getirilsin

Enerji Günlüğü - GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, lisanssız projelerin 1500 MW’a yakınının bir şekilde gerçekleşmediğini belirterek, bu projelere tıpkı imar affı gibi 2020 sonuna kadar af getirilmesinin sektöre büyük yarar sağlayacağını söyledi. 

12. Uluslararası Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı’nın (Solarex İstanbul) ilk etkinliği olan “GENSED GÜNDER GÜYAD Oturumu’nda değerlendirmelerde bulunan GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, önümüzdeki bir yıl içinde güneş enerjisi sektöründe biraz da olsa daralma görülebileceğine dikkat çekerek Türkiye güneş sektörü ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Lisanssız projelerin 1500 MW’a yakınının yapılamadığını belirterek, bunlara 2020 yılının sonuna kadar af getirilmesi önerisini Bakanlığa önümüzdeki günlerde resmi olarak sunacaklarını söyledi. Kaleli, “Lisanssız projelerde 1500 MW’a yakını yapılmadı, bazılarının süreleri doldu, bazıları iptal edildi vs. Belli bir miktar ücret ödenmek karşılığında, imar affına benzer 31 Aralık 2020 tarihine kadar bu projelere af verilsin. Ücreti tabi burada kamu belirleyecek. Emin olun bu olursa 2020 sonuna kadar bu santrallerin çok büyük bir bölümü tamamlanır. Bakanlığa resmi başvurusunu yapacağız” dedi. 

LİSANSSIZ YÖNETMELİĞİ’NİN ELİ KULAĞINDA

Sektörde bir takım finansal zorluklar yaşandığına dikkat çeken Kaleli, Lisanssız elektrik Yönetmeliği’nin geçen hafta EPDK tarafından onaylandığını ve bir hafta içinde de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesini beklediklerini ifade etti. Yönetmelik kapsamında tesislerin biyokütle, biyogaz ve jeotermal elektriği kullanmak yerine bedava güneş kullanmasının da düzenlendiğini ifade etti.

Yine ikinci bir konu olarak rüzgar santrallerinin altına yapılabilecek olan güneş santralleri konusunda da bir düzenlemenin olabileceğini kaydeden Kaleli, “Her 2 MW rüzgara 1 MW güneş birbirini güzel tamamlıyor. Büyük ihtimalle bu çıkacak” dedi. 

Kaleli bir diğer bilgiyi de paylaşarak, “Geçen haziran ayından beri mahsuplaşmanın yönetmelik halini bekliyoruz. Aylık mahsuplaşma da büyük ihtimalle bir haftaya kalmadan Resmi Gazete’de yayınlanır” dedi. 

MİNİ YEKA İHALELERİNİN BU YIL İÇİNDE YAPILMASINI BEKLİYORUZ

1 MW limitinin yukarıya doğru çekileceğini tahmin ettiklerini de belirten Kaleli, mini YEKA ihalelerinin de bu yıl içinde yapılmasını beklediklerini kaydetti. Kaleli,  "YEKA-1 bin megavat olarak yapıldı, YEKA-2 iptal edildi. Şimdi YEKA-3 kapsamındaki proje kapasiteleri daha küçük miktarlarda olacak. Türkiye'nin en doğusundan batısına 35-40 ilde, kapasiteleri 10-50 megavat arasında değişecek kurulumlar için ihalelerin bu yıl içerisinde yapılmasını bekliyoruz. Üçüncü çeyreğe sarkmayacağını düşünüyoruz. Böylece, bu kapasitelerin düşürülmesiyle yatırımcılar kendi öz kaynaklarıyla bu projeleri hayata geçirebilirler. YEKA-3 kapsamında her yatırımcı kendi arazisini bulacak. Bu süreçler zaman aldığı için bu projelerin tamamlanması 1,5-2 yıl sürebilir” ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler