1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Kalsın: Enerji verimliliği gençler için yeni istihdam alanı

Kalsın: Enerji verimliliği gençler için yeni istihdam alanı

Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın, her yıl 700 bini üzerinde gencine yeni iş imkanı oluşturması gereken Türkiye’de enerji verimliliğinin gençler için yeni bir istihdam alanı olacağını söyledi.

Kalsın: Enerji verimliliği gençler için yeni istihdam alanı

Enerji Günlüğü - Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın, her yıl 700 bini üzerinde gencine yeni iş imkanı oluşturması gereken Türkiye’de enerji verimliliğinin gençler için yeni bir istihdam alanı olacağını söyledi.

Enerji Verimliliği Derneği tarafından düzenlenen “İstişare Toplantısı”nın açılış konuşmasını yapan Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın, enerji verimliliği sektörünün istihdam, rekabetçilik, yeni teknolojiler ve katma değerli hizmet ve çözümlerin yolunu açtığını söyledi. Kalsın, 2018 yılında 2,3 milyondan fazla Amerikalının, enerji verimliliği sektöründe istihdam edildiğini belirterek “Bu ülkede enerji verimliliği çalışanları enerji işlerinde çalışanların yüzde 28’ini oluşturuyor. İstihdam oranı 2018’de bir önceki yıla göre yüzde 3.4 oranında artmış, bu yıl için büyüme beklentisi ise yüzde 7.8. Bildiğiniz üzere Türkiye, her yıl 700 bini üzerinde gencine yeni iş imkanı oluşturması gereken bir ülke. Bu açıdan da karşımızda kalifiye gençlerimizin iş hayatına atılmasını sağlayacak, katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerin üretileceği bir fırsatla karşı karşıyayız” dedi. 

SANAYİDE %20 TASARRUF MÜMKÜN

Enerji Verimliliği Derneği olarak sanayi, ulaştırma ve konutlarda enerji verimliliği çalışmalarını hayata geçirmeye başladıklarını belirten Murat Kalsın, sanayinin toplam nihai enerji tüketiminin yüzde 32’sini temsil ettiğini, verimlilik projeleri ile yüzde 20’lere varan tasarruf sağlanmasının mümkün olacağını söyledi. Bu tasarruf için sanayinin yeni yatırımlar yapması gerektiğine dikkat çeken Kalsın, şu öneride bulundu: 

Sanayide verimliliğin sağlanması için en kritik konu finansman. Eski teknoloji ile yapılmış verimsiz makine parklarının değişmesi, daha güncel teknolojili ve verimli yatırımların yapılması gerekiyor. Peki tüm dünyanın finansal bir çalkantı içinde olduğu, finansman maliyetinin arttığı, hele de ekonomik büyüme hızının yavaşladığı bu dönemde bunu nasıl yapacağız? Hem kaynak hem de maliyet açısından büyük bir katkı sunacak olan bu dönüşüm için devletimizin öncülüğünde kamu bankalarımız hatta özel bankalarımız tarafından farklı finansal enstrümanlar kullanıma sunabilir. Bizim önerimiz, enerji verimliliğine yapılacak yatırımların ‘sıfır faiz’le finanse edilmesi. Ayrıca yurt dışında verimlilik çalışmalarını destekleyen uluslararası kuruluşların finansman imkanlarını da ülkemize getirmeli ve sanayimizin kullanımına sunmalıyız.

Önceki ve Sonraki Haberler