1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Kalsın: Sanayide enerji verimliliği seferberliği ekonomiyi patlatır 

Kalsın: Sanayide enerji verimliliği seferberliği ekonomiyi patlatır 

Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kalsın, enerji verimliliği kapsamında sanayide başlatılacak bir yenilenme seferberliğinin ekonomiyi ciddi şekilde patlatacağını söyledi.

Kalsın: Sanayide enerji verimliliği seferberliği ekonomiyi patlatır 

Enerji Günlüğü - Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kalsın, enerji verimliliği kapsamında sanayide başlatılacak bir yenilenme seferberliğinin ekonomiyi ciddi şekilde patlatacağını söyledi.

Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kalsın, Derneğin İstanbul Kandilli’deki Genel Merkez binasında bir gurup gazeteci ile bir araya gelerek enerji verimliliği çalışmaları ve gelecek projeleri ile ilgili bilgi verdi. Kalsın, enerji verimliliğinin topyekün bir seferberlik konusu olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde somut adımlara odaklanılması gerektiğini kaydetti.

Bu somut adımlardan birinin de toplam enerji tüketiminin yüzde 35’inden sorumlu olan sanayide atılmasının önemine vurgu yapan Kalsın, Kamu bankaları tarafından çok düşük faizli veya tamamen hibe şeklinde sanayicilere sağlanacak finansman ile eski makina kullanan fabrikaların yeni teknoloji ile değiştirilebileceğini ve bunun da ekonomide ciddi bir kalkınma seferberliğini başlatacağını ifade etti. 

Kurumsal anlamda bir verimlilik bilincinin olmadığını kaydeden Kalsın, “Bankaların destekleyici uygulamaları var. EBRD, Dünya Bankası, Japon Bankası, Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank vb… Bunlar aracılığıyla sanayiciye tesisini yenileme şartıyla çok düşük faizli ya da hibe şeklinde verimlilik kredisi açılmalı. Bu şekilde ciddi kalkınma seferberliği başlatılmış olur. Ekonomiyi ciddi şekilde patlatır bu. Enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinin de hızla devreye girmesi gerekiyor” dedi.

Kalsın, sanayicinin tesisini yenilediği taktirde hem kendisinin kazanacağını, hem de ülke ekonomisinin kazanacağını belirterek, “Hesabını bilen tüccar verimlilik adımını atmak zorunda.  Sanayi biraz aklını kullanacak. Gayrimenkul zengini olmayı bırakacak. İstanbul’un göbeğindeki arsanı fabrikanı sat, Anadolu’ya git son teknoloji ile fabrikanı kur” ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/İstanbul-Kandilli 

Önceki ve Sonraki Haberler