1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Kalyon güneş paneli fabrikasını 2020 ortası devreye alacak

Kalyon güneş paneli fabrikasını 2020 ortası devreye alacak

Kalyon Grup, YEKA GES-1 kapsamında Ankara’da kurmakta olduğu 500 megavatlık ekipman üretim fabrikasını önümüzdeki yıl Haziran ayında devreye alacak. 

Kalyon güneş paneli fabrikasını 2020 ortası devreye alacak

Enerji Günlüğü - Kalyon Grup, YEKA GES-1 kapsamında Ankara’da kurmakta olduğu 500 megavatlık ekipman üretim fabrikasını önümüzdeki yıl Haziran ayında devreye alacak. 

Kalyon Enerji Yatırımları Başkan Yardımcısı İbrahim Erden, YEKA GES-1 projesi kapsamında kurulması planlanan entegre güneş paneli fabrikası ile ilgili sözleşmeyi bu ayın sonuna kadar imzalayıp, fabrikayı 2020 ikinci çeyrek sonu devreye alacaklarını söyledi. 

İbrahim Erden, Konya Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinde bulunan ve bin megavat kapasite tahsisli Santralin de fabrikanın da büyük bir vizyonun ürünü olduğunu vurgulayarak, “Çok büyük optimizasyon imkanları var. Yaklaşık üç sene fabrika santrale çalışacak. Türkiye dışındaki yatırımlar için de görüşmeler yürütüyoruz ama tabiki önceliğimiz Türkiye yatırımımızı bir an önce bitirmek” dedi. 

20 Mart 2017 tarihinde yapılan, 4 konsorsiyum halinde 10 şirketin katıldığı 1.000 MW’lık kapasite hakkı içeren YEKA GES-1 yarışmasını Kalyon Enerji ve Hanwha Q CELLS ortak girişim grubu kilovat-saat başına 6,99 ABD Dolar-sentlik teklifleri ile kazanmıştı.

Yarışma şartnamesi gereğince kapasite hakkını elde eden şirketin Türkiye’de bir güneş panelinin tüm bileşenlerini üretebilecek yıllık en az 500 MW’lık üretim kapasitesine sahip aynı zamanda Ar-Ge faaliyeti yürütülecek entegre bir güneş paneli fabrikası kurması gerekiyordu. Şartname projeyi kazanan firmaya teklif ettiği fiyattan 15 yıl boyunca geçerli alım garantisi ve santral için 30 yıl geçerli lisans sağlıyordu.

Bununla birlikte Kalyon Grup ile Hanwha Q CELLS arasında ortaklığın karşılıklı anlaşarak sonlandırılmasının ardından, Kalyon Enerji Yatırımları A.Ş. 12 Şubat 2019 tarihinde Rekabet Kurumu’na yaptığı başvuru ile proje kapsamında Hanwha Q Cells Hong Kong Ltd. ile ortak olarak kurduğu iki şirketteki ortağının hisselerini devralma talebini iletmişti.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Antalya

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler