1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Kalyon Karapınar GES tam kapasite devrede

Kalyon Karapınar GES tam kapasite devrede

Türkiye’nin yerli teknolojiyle hayata geçirilmiş ilk, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı büyük santrallerinden olan Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES) tam kapasite elektrik üretimine başladı.

Kalyon Karapınar GES tam kapasite devrede

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin güneş enerjisinden elektrik üretim kapasitesini tek başına yüzde 20 oranında artıran Kalyon Karapınar GES tam kapasite olarak hizmet vermeye başladı. 

Konya Karapınar’da 3,5 milyon güneş paneli kullanan ve 20 milyon metrekarenin üzerine inşa edilen proje, Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santrali ve Türkiye'nin yenilenebilir kaynaklara geçişinin önemli bir bileşeni. Kalyon PV’nin yüzde 85’in üzerinde yerlilik oranıyla imal ettiği ‘Made in Türkiye’ güneş panellerini kullanan Kalyon Karapınar GES tam kapasite olarak hizmet vermeye başladı. 

YILDA 1,7 MİLYON TON KARBON SALIMINI ÖNLEYECEK

Dev tesis, her yıl 1,7 milyon ton karbon salımının da önüne geçecek. Türkiye’nin güneş enerjisinden elektrik üretim kapasitesini tek başına yüzde 20 oranında artıran Kalyon Karapınar GES yılda 3 milyar kilovatsaat elektrik üretiyor. 

Santral ayrıca 3 binden fazla istihdam yaratarak, yerel iş fırsatlarını teşvik etmesinin yanında yerel ekonomiyi de destekliyor. Proje, çevresindeki flora ve fauna yaşamını korumak ve artırmak hedefli çalışmalarıyla, biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkisini de yönetiyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler