1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Kalyon Karapınar GES’in yüzde 30’u tamamlandı

Kalyon Karapınar GES’in yüzde 30’u tamamlandı

Kalyon Holding tarafından Konya’da kurulmakta olan 1000 MW’lık Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin 271 MW kapasiteli ilk fazı tamamlandı.

Kalyon Karapınar GES’in yüzde 30’u tamamlandı

Enerji Günlüğü - Kalyon Holding tarafından Konya’da kurulmakta olan 1000 MW’lık Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin 271 MW kapasiteli ilk fazı tamamlandı.

Kalyon Holding’in yerli ve yenilenebilir enerji ihtiyacına yönelik olarak gerçekleştirdiği Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin birinci fazı tamamlandı. Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nda üretilen yerli panellerle 271 MW kapasiteye ulaşan santral şimdiden Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali oldu. 2 milyon kişinin evsel elektrik ihtiyacını karşılayacak santralde şu ana kadar 271 MW gücündeki 700 bin fotovoltaik panelin kurulumu yapıldı. Santral, toplam kapasitenin yaklaşık yüzde 30’una erişti. 

SCADA BİNASININ TEMELİ ATILDI

Tamamlandığında 1000 MW kapasiteyle, Avrupa’nın en büyük, dünyanınsa en büyük 5 güneş enerjisi santralinden biri olacak dev yatırımın ilk fazının tamamlanması nedeniyle, 11 Haziran 2021 Cuma günü bir teknik gezi düzenlendi. Teknik inceleme gezisinde Santralin Yönetim ve Veri Merkezi olarak inşa edilecek ödüllü SCADA Binasının temeli de atıldı.

“SADECE ENERJİYİ DEĞİL, TEKONOLOJİYİ DE ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Ankara’da kurulan fabrikada üretilen güneş panellerinin eş zamanlı olarak Kalyon Karapınar GES’in kurulumunda kullanılmaya başlandığını ve 9 ay gibi kısa bir sürede 271 MW güce ulaşan santralin şimdiden Türkiye’nin en büyüğü olduğunu söyledi. “Toplamda 1 milyar dolar yatırım ile kurulan Kalyon Karapınar GES tam kapasiteye ulaştığında Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise en büyük 5 santralinden biri olacak” diyen Kalyoncu, sadece enerjiyi değil bu alanda gerekli teknolojiyi de üretmeye ve geliştirmeye devam edeceklerini kaydetti. 

19 Ağustos 2020’de Ankara’da açılan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası, yenilenebilir güneş enerjisi üretimi için gerekli teknolojinin Türkiye’de üretilmesi amacıyla faaliyete geçmişti. Ar-Ge dahil olmak üzere güneş paneli üretiminin tüm aşamalarını tek bir çatı altında toplayan dünyanın ilk tam entegre güneş paneli üretim merkezi olan fabrika, öncelikle Konya-Karapınar’da kurulan güneş santralinin panellerini üretmeye başladı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler