1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Peter Fath: Kalyon PV güneş paneli ihraç edecek

Peter Fath: Kalyon PV güneş paneli ihraç edecek

Toplam 1000 MW’lik Karapınar Güneş Santrali’nin ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan Kalyon PV Güneş Paneli Fabrikası, üretim kapasitesini ikiye katladı, yurt dışı pazarlara da satış yapmaya yöneldi. 

Peter Fath: Kalyon PV güneş paneli ihraç edecek

Enerji Günlüğü - Toplam 1000 MW’lik Karapınar Güneş Santrali’nin ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan Kalyon PV Güneş Paneli Fabrikası, üretim kapasitesini ikiye katladı, yurt dışı pazarlara da satış yapmaya yöneldi. 

Kalyon Holding, toplam 1000 MW’lik kurulu güçle, dünyanın tek noktadaki en büyük güneş santrallerinden Karapınar GES’te kullanmak üzere kurduğu Kalyon PV güneş paneli fabrikasının üretim kapasitesini ikiye katladı. Şirket yeni dönemde yurt dışına da satış yapmaya yöneldi. Kalyon PV’nin Teknoloji ve Yatırımlardan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Peter Fath, Enerji Günlüğü’nün sorularını cevapladı.

Türkiye güneş enerjisi sektörüyle ilgili görüşleriniz nelerdir?

Güneş enerjisi işinin iki yüzü var. Bunlardan birincisi, Türk pazarına hizmet vermek. Türkiye, Paris İklim Anlaşması’na taraf olduğu için bu pazar daha da büyüyecek. Konunun ikinci yönü ise Türkiye’nin bölge ülkelerine hizmet vermesi. İkinci büyük pazarımız Avrupa, büyüyen bir pazar konumundaki ABD’ye de hizmet verebiliriz.

Sizce Türkiye’nin potansiyeli yüksek nüfusundan mı kaynaklanıyor?

Özellikle Avrupa ülkelerinde bizim güneş enerjisine geçmemiz gerekiyor. Çünkü karbon ayak izimizi azaltmak zorundayız. Bu yüzden güneşe ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına hızlı bir bir kayma var. Ayrıca güneş enerjisi, elimizdeki en ucuz yenilenebilir enerji kaynağı. Diğer taraftan, elektrik ihtiyacı daha da artıyor. Örneğin otomobiller. Gelecekte otomobiller petrolle değil elektrikle çalışacaklar. Sıcak su ve ısınma için yine elektrikle çalışan ısı pompaları kullanıyoruz. Yani elektrik talebinde güçlü bir artış var.

Şirketiniz Türkiye pazarının neresinde?

Başlangıçta 1.3 GigaWatt (GW) ile dünyanın en büyük güneş enerjisi santrallerinden biri unvanına sahip Karapınar’daki güneş enerji santralimizde kullanmak için panel üretiyorduk. Ancak artan iş potansiyelini ve hızlı gelişimi görünce fabrikanın kapasitesini iki katına çıkardık. Biz tek çatı altında ingot, wafer, hücreden başlayarak panel üreten dünyanın tek fabrikasına sahibiz. Kalyon PV’de üretim kapasitemizi ikiye katladık, Türkiye pazarının yanı sıra Avrupa pazarına ve Amerika pazarına da satış yapmaya başlıyoruz.

Yurtdışındaki hedef pazarlarınız hangileri?

Biz 1200 megavatlık (MW) kapasitemizle Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük güneş paneli fabrikasıyız. Hedefimiz başta Türkiye, Avrupa ve ABD pazarları. Ayrıca çevre ülkeler, Ortadoğu ülkeleri ile Azerbaycan ve Özbekistan gibi eski Sovyet ülkeleri de hedef pazarlarımız arasında...

Türkiye’de hammadde ve girdi ekipmanı bulmakta zorlanıyor musunuz?

Bu çok önemli bir nokta. Tedarik zincirinin de gelişmesi gerekiyor. Eğer Kalyon gibi bir fabrikanız varsa, bu işinizin bir yönü. Maliyetin yüzde 80’i malzemeden kaynaklanıyorsa, Türkiye’den güçlü bir malzeme tedariği sağlamamız gerekir. Türkiye’deki tedarik zincirinin de gelişmesi ve kapasitesini büyük ölçüde artırması şart. Çünkü sektör çılgınca büyüyor, tedarik zincirinin de buna ayak uydurması gerek. Cam, aluminyum profil, folyo gibi, hepsinin gelmesi lazım

Ek bir devlet desteğine, düzenlemeye ihtiyaç var mı?

Şunu söyleyebilirim ki hükümet güneş enerjisi konusuna gerekli ilgi ve alakayı gösteriyor. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalelerini yaptılar ve bunlar da sektöre büyük katkı sağladı. Yani diyebiliriz ki, şu ana kadar Türk hükümeti en iyisini yaptı. Ama burada duramayız. Bundan sonra konutlara odaklanmalıyız. Büyük enerji santrallerinden ziyade çatılar, evler, akıllı evler gibi yerleri düşünmeliyiz. Hükümetin bu alanda gerekli düzenlemeleri de yapması gerek.

Bu alanda yeni bir sıçrama için ne gerekiyor?

Burada her şeyden önce hükümet gerekli düzenlemeleri yapmalı. Çatıya paneli koyup ağa bağlayınca, şebekeyi besleme hakkınız olmalı. Bunun düzenlenmesi gerek. Aynı zamanda kendi ihtiyacı için tüketenler de düzenlenmeli. Kendi evinizde kendi ihtiyacınız için kendi ürettiğiniz elektriği kullanmalısınız ama fazlasını şebekeye verebilmelisiniz. Bir sonraki aşamada enerji depolama işine bakmamız gerekiyor. Çünkü güneş sadece gündüz ışıyor. Bu yüzden Türkiye’de enerji depolama konusunda biraz ilerleme gerekiyor ki gündüz ürettiğimiz elektriği gece de kullanmaya devam edelim. Bir sonraki adım bunun bir network halinde çalışması. Yani evlerde paneller var, depolarınız var, şebekenin elektrik ihtiyacı olduğunda üretimi oraya aktarmak, ihtiyaç halinde de şebekeden enerji almak... Bunun bir bulut, şebeke gibi çözülmesi ve bunun hükümet tarafından düzenlenmesi…

Bunun ne zaman gerçekleşeceğiyle ilgili tahmininiz var mı?

Az önce de söylediğim gibi ticari tarafta, santraller tarafında hükümet iyi iş çıkarıyor. Bu yolda devam etmeliyiz. Bu konuda Türk hükümetini tebrik ederim. Biz yurtdışına da satış yapıyoruz, oradaki pazarı çatı - ev tipi uygulamalar domine ediyor. Yani kendi iç pazarımızda tecrübe sahibi olmadığımız bir işi, yurtdışına nasıl satabiliriz? Bana sorarsanız bu iş bir an önce yapılmalı, örneğin gelecek yıl. İç piyasa için depolama dahil gerekli düzenlemeler hemen yapılmalı, hayata geçirilmeli.

Mehmet KARA/Mehmet DAYIOĞLU - Enerji Günlüğü - ANTALYA

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler