1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Kalyon YEKA Karapınar GES’te GE invertör kullanılacak

Kalyon YEKA Karapınar GES’te GE invertör kullanılacak

Kalyon Enerji, Karapınar’daki YEKA1 Güneş Enerji Santrali’nde General Electric’in yeni geliştirdiği inverter çözümü Flexinverter’i kullanacak.

Kalyon YEKA Karapınar GES’te GE invertör kullanılacak

Enerji Günlüğü - Kalyon Enerji, Karapınar’daki YEKA1 Güneş Enerji Santrali’nde General Electric’in yeni geliştirdiği inverter çözümü Flexinverter’i kullanacak. 

Kalyon Enerji, Konya’da kurulum çalışmaları devam eden Yenilenebilir Kaynak Alanı YEKA-1 GES projesinde kullanılacak invertör seçimini yaptığını duyurdu. Kalyon Enerji’nin açıklamasında “Türkiye’nin bu dev yenilenebilir enerji projesinde GE ile ortak olmaktan mutluluk duyuyoruz” ifadesi yer aldı. 

GE ile birlikte YEKA-1 GES’in 267 MW’lık kısmını başarıyla devreye aldığını duyuran Kalyon Enerji yetkilileri, Faz 1 çalışmalarını tamamladıklarını kaydetti. Kalyon’un konuya ilişkin açıklamasında “YEKA-1 GES Faz 2’yi (1080 MW) devreye alma faaliyetlerimizi çok yakında başlatacağız. Pandeminin getirdiği zorluklara rağmen GE, çok iyi bir iş çıkararak Faz 1 için ekipmanımızı planlanan şekilde ticari işletme tarihine yetiştirebilmemizi sağladı” denildi. 

ARALIK 2022’YE KADAR DEVREDE 

GE Yenilenebilir Enerji’den yapılan açıklamada ise 270 MW’lık Karapınar Faz II-A ve 810 MW’lık Karapınar Faz II-B güneş enerjisi santrallerinin her ikisinde de Flexinverter çözümünün kullanacağı vurgulandı. Inverter’lerin kullanımına ilişkin Kalyon-GE Yenilenebilir işbirliği, tasarım, mühendislik, proje yönetimi, şantiye yönetimi ve hizmete açma süreçleri de içeriyor. Konya’nın Karapınar ilçesindeki YEKA-1 GES projesinin Aralık 2022'ye kadar tümüyle ticari faaliyete geçmesi bekleniyor. 

karapinar-yeka-ges.jpgABD DIŞINDA İLK FLEXINVERTER KULLANIMI 

Karapınar YEKA GES projesi, GE’nin FLEXINVERTER teknolojisinin ABD dışında uygulandığı ilk proje. FLEXINVERTER yüksek hacimli konteynere entegre edilen güneş enerjisi inverteri, orta gerilim güç trafosu ve isteğe bağlı OG Halka Ana Ünitesini (RMU) birleştiren, entegre konteynerli bir çözüm olarak tanımlanıyor. Teknoloji, şebeke ölçeğinde güneş enerjisi ve depolama uygulamaları için tak-çalıştır tipi, fabrikada entegre güç dönüştürme platformu sunmaya yardımcı çözüm, yüksek performans sağlamanın yanında yatırım ve işletme giderlerini azaltma iddiası taşıyor. 

YERLİ DC KABLO, GEBZE İŞİ TRAFO 

GE, Karapınar YEKA GES projesinde invertör çözümlerini sunarken, montaj yapılarının ve DC kabloların Türkiye'de, yerel olarak üretilmesini de sağlayacak. GE'nin Şebeke Çözümleri işletmesinin Gebze’deki üretim tesisi de güneş enerjisi inverteri sistemindeki entegrasyon için gerekli trafoları üretecek.

“TÜRKİYE’NİN MUAZZAM POTANSİYELİ...”

GE Yenilenebilir Enerji Yenilenebilir Hibrit CEO’su Prakash Chandra “Türkiye’de güneş enerjisi için muazzam bir potansiyel var ve bu potansiyel daha fazla doğal enerji kaynağını şebekeye güvenilir şekilde ve şebeke ölçeğinde entegre etmeye yardımcı olacak akıllı çözümlerle ele alınabilir. Bu projelerde Kalyon ile ortak olmaktan heyecan duyuyoruz ve Türkiye'ye daha fazla yenilenebilir enerji sunma fırsatı için sabırsızlanıyoruz” dedi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler