1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kanuni Sondaj Gemisi Karadeniz’e uğurlandı

Kanuni Sondaj Gemisi Karadeniz’e uğurlandı

Türkiye’nin üçüncü sondaj gemisi Kanuni, Karadeniz’de petrol ve gaz sondaj çalışmaları yapmak üzere yola çıktı.  

Kanuni Sondaj Gemisi Karadeniz’e uğurlandı

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin üçüncü sondaj gemisi Kanuni, Karadeniz’de petrol ve gaz sondaj çalışmaları yapmak üzere yola çıktı.  

Haydarpaşa Limanı'nda boğaz geçiş hazırlıkları için kule sökümü tamamlanan Kanuni Sondaj Gemisi Filyos Limanı için demir aldı.

Haydarpaşa Limanı’nda düzenlenen bir törenle Karadeniz'e uğurlanan Kanuni sondaj gemisi Sakarya Gaz Sahası’nda petrol ve doğalgaz arama çalışmaları yürütecek. 

SONDAJ ÇALIŞMALARI 2021’İN İLK AYLARINDA BAŞLAYACAK

Törende değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kanuni’nin Sakarya Gaz Sahası’ndaki ilk sondajına 2021’in ilk aylarında başlayacağını açıkladı.

Dönmez, “Kanuni Sondaj Gemimizi bu yılın başında envanterimize kattık. Mart ayının ortalarında gemimiz Taşucu Limanına ulaştı. Bakım, güncelleme ve reaktivasyon işlemlerinin ardından 13 Ekim’de Taşucu’ndan ayrıldı. 19 Ekim’de Haydarpaşa Limanı’na ulaştı. İstanbul Boğazı’nın köprülerinden geçmesi için burada kuleleri söküldü. Bugün Kanuni’yi Zonguldak Filyos Limanı’na yolcu edeceğiz. Kule montajı, deniz seyir testi, sondaj ekipmanlarının montajı ve kuyu dibi emniyet sistemi bakım işlerinin tamamlanmasının ardından operasyona hazır hale gelecek. 

Kanuni, Sakarya Gaz Sahası’ndaki ilk sondajına 2021’in ilk aylarında başlayacak. Böylece hem Fatih hem de Kanuni milletimizin geleceği için Karadeniz’de matkabı döndürecek” açıklamasını yaptı. 

KARADENİZ’DE TOPLAM 405 MİLYAR M3 KEŞİF YAPILDI

Karadeniz’de 85 milyar metreküplük ilave rezervle toplamda 405 milyar metreküpe ulaşarak Tuna-1 kuyusundaki ilk sondajın tamamlandığını belirterek, “Keşfin büyüklüğünün ve değerinin anlaşılması için şu örneği vermek istiyorum. Türkiye’nin bugüne kadar ürettiği toplam doğalgaz miktarı 16,8 milyar metreküp. Tuna-1 kuyusundaki keşfimizle bunun 24 katını tek bir sondajda yakaladık. Sadece hanelerin 20 yıldan fazla ihtiyacını tek başına karşılayabilecek devasa bir rezervden bahsediyoruz. Tuna-1 kuyusu tamamını milli imkânlarla yaptığımız ilk derin deniz keşfimizdi. 2020 yılında dünyada denizlerde yapılan en büyük keşif olarak kayıtlara geçti” dedi. 

Dönmez, Fatih Sondaj Gemisi’nin, Tuna-1’in ardından 31 Ekim itibariyle Sakarya Gaz Sahası’nda bulunan Türkali-1 kuyusunda yeni sondajına başladığını ve kuyuda şu an itibariyle 2600 metreye kadar inildiğini kaydetti. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler